Архив

Печат

Иран призова Европа да подкрепи ядреното споразумение

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Техеран възнамерява да намали изпълнението на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след преговори с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

По думите на иранския министър, решението на Иран ще влезе в сила, ако европейците не предприемат необходимите стъпки преди 5 септември.

Открито казахме, че параграф 36 от Съвместния всеобхватен план за действие определя правата на Иран. В случай на неизпълнение от други членове на споразумението, ще действаме съобразно договора”, каза външният министър на Иран.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия продължава да действа в строго съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ едностранно се оттеглиха от ядрената сделка с Иран и се опитват да забранят на други държави да изпълняват решенията на Съвета за сигурност”, каза Сергей Лавров. Той добави, че Вашингтон се възползва от факта, че външнотърговските разплащания се извършват главно в долари. Лавров нарече деструктивна позицията на САЩ, която подкопава както американските власти, така и американската валута.

Припомняме, че ядреното споразумение с Иран беше подписано през 2015 година от САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия. Проблемът около иранската ядрена сделка ескалира през май, когато САЩ едностранно се оттеглиха от Съвместния всеобхватен план за действие и наложиха санкции на Иран в областта на износа на петрол. /Русия днес/