Печат

Путин развесели САЩ с намеса в изборите

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Москва се състоя редовният форум "Руска седмица на енергетиката"

Редовният форум „Руска седмица на енергетиката” се състоя тази седмица в Москва. Естествено сред участниците бяха арабски шейхове, петролни магнати, шефове на мощни газови компании, собственици на танкерни флотилии и тръбопроводи. Не отсъстваха и действащи политици и експерти.

Като се има предвид нестабилното, а понякога дори кризисно състояние на световния пазар и международните отношения, логично бе тази година да се очаква рекорден брой участници във форума — близо 11 хиляди души и представители на над 200 компании от 80 страни. Затова и поставените въпроси не се ограничиха с добива на газ и петрол и пазарите на горивата, а засегнаха външната политика и нейното влияние на глобалната икономика. Неслучайно повишен интерес бе проявен към отношенията между Русия и САЩ — двете най-мощни ядрени държави и същевременно — най-големи производители на петрол. На присъстващия на заседанията Владимир Путин се наложи да отговаря както на въпроси за строителството на „Северен поток-2″ и транзита на руския газ към Европа, така и за бъдещето на руско-американските отношения, за развитието на кризата в Украйна и на конфликтите в Близкия изток.

Руският президент беше категоричен, че когато фактите не отговарят на интересите на САЩ, те са готови да ги пренебрегнат и вместо да търсят компромис с партньорите си за решаване на даден проблем, те налагат волята си със сила. Представителите на европейски енергийни компании, които неведнъж заедно с Москва доказваха търговския и чисто икономически характер на „Северен поток-2″, се интересуваха от мнението на Путин за съдбата на газопровода и докога ще изпитват натиск от страна на САЩ.

В отговор той отбеляза, че САЩ винаги са били против енергийното сътрудничество на Русия с Европа и напомни, че сегашното им поведение само повтаря действията на Вашингтон, когато през 60-​те години се изграждаше първият газопровод към Германия и когато започна строителството на „Северен поток-1″. И тогава, както и сега, САЩ мобилизират всички възможни сили в Европа, за да попречат на сътрудничеството и прокарването на газопроводите, които десетилетия наред вече безотказно и стабилно осигуряват европейските потребители с необходимите им енергийни ресурси на изгодна цена.

Въпреки това, газопроводите са били успешно изграждани и сега строителството на „Северен поток-2″ и на „Турски поток” ще бъде завършено.

На форума бе съобщено, че проектът по дъното на Балтийско море вече е готов на 83 процента и може да бъде приключен до месец и половина. Нежеланието на Дания да даде окончателен отговор за прокарване на газовата магистрала през нейни териториална води може да го забави, но резервен вариант за тяхното заобикаляне има.

Руският лидер отбеляза очевидната истина, че водената от САЩ политика вреди на самите тях. Поради непрекъснатите заплахи със санкции много страни се отказват от финансовите операции с долари. „Доларът се ползваше с доверие в цял свят. Той беше почти единствената универсална валута. Неизвестно защо САЩ започнаха да използват доларовите операции като инструмент в политическите битки, да налагат ограничения в използването на долара. Със собствените си ръце започнаха да секат клона, на който седят и скоро ще се сгромолясат. Валутните резерви в долари на всички страни се свиват, намалява ролята на долара като резервна валута дори в съюзните на САЩ страни”, обясни Путин.

Американски кореспондент от NBC News не се въздържа да не зададе въпрос за „намесата” на Русия в президентските избори в САЩ. Той напомни, че въпреки, че не бяха открити доказателства за „намесата” във вота през 2016 г. във Вашингтон вече изказват увереност, че „ръката на Москва” ще се набърка в изборите догодина. „Това щеше да е смешно, ако не беше така тъжно. Всички виждаме какво става днес във вътрешнополитическия живот на САЩ. То разрушава руско-американските отношения и работи срещу интересите на самите тях”, отговори Путин. После в характерния за него стил иронизира твърденията и въпроса на кореспондента: „Под секрет ще ви кажа, че ние непременно ще се намесим в изборите, за да ви развеселим там окончателно и както трябва. Само, че вие на никого не казвайте”. И тъй като не е ясно доколко в елита на САЩ всичко е наред с чувството за хумор, Путин — вече сериозно, сложи точка на темата: „Вие много добре знаете, че ние си имаме собствени проблеми и се занимаваме с тяхното решаване. Въобще не ни интересува какви избори имате вие. Ще работим с всеки партньор, с всеки президент, когото американският народ избере”.

/​”Русия днес”/