Печат

Външните министри на РФ и Грузия разговаряха за първи път от 11 години насам

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На 26 септември министрите на външните работи на Русия и Грузия Сергей Лавров и Давид Залкалиани се срещнаха в кулоарите на Генералната асамблея на ООН. Това бе първата среща на толкова високо равнище от времето на военния конфликт през 2008 година. 

Подробности от разговора на Лавров и Залкалиани засега не се съобщават. 

От външното министерство на Грузия заявиха, че на срещата е бил повдигнат въпросът за „деокупация на грузински региони” — става дума за Абхазия и Южна Осетия, чиито непризнати правителства Москва активно подкрепя.

Дипломатите обсъдили също „ситуацията със сигурността и текущите събития на окупираните територии на Грузия, както и проблемните въпроси в отношенията между Грузия и Русия”, гласи съобщението на грузинското външно министерство.

От руското външно министерство заявиха, че на срещата са се обсъждали „актуални въпроси на двустранния дневен ред”: „Проведе се обмен на мнения по въпросите на регионалната сигурност”. 

Впрочем, независимо от съдържанието на разговора, забележителен е самият факт на срещата. През последните години двете държави са водили диалози на по-ниско ниво в рамките на така наречените Женевски международни дискусии, където се обсъждали чисто практически въпроси, като размяна на затворници и проблеми с границите, а не по-съществени въпроси. Засега е трудно да се каже, дали срещата в ООН ще има продължение. 

/​”Русия днес”/