Печат

Телемост събра писатели от Мурманск и Балканите

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На 1 септември в Мурманск за първи път се проведе телемост със страните от Източна Европа, като главната тема бе културното сътрудничество. Телемостът беше посветен на годишнината на Международния славянски ход Мурман-Балкани — уникална културна експедиция, проведена през лятото и есента на 2018 година. 

Участниците във видео конференцията си спомниха най-ярките срещи по време на хода, обсъдиха резултатите от хода, включително вече реализирани международни проекти с участието на Колския регион и славянските страни, а също така очертаха бъдещи планове за сътрудничество. Телемостът бе посветен и на Деня на поезията на Колския полуостров. Участниците в разговора бяха членове на миналогодишната експедиция и представители на регионалните власти, депутати от регионалната Дума. Минската страна оглави зам.-председателят на Съюза на белоруските писатели Анатолий Матвиенко, а писателката и общественик Радмила Войнович представляваше Сърбия, която е и организатор на много руско-сръбски проекти. 

Групата участници от България беше оглавена от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Заедно с нея в телемоста участваха също генералният директор на БСТВ, председателят на дружеството на приятелите на Русия „Александър Невски” Любомир Коларов и поетесата, преводач Елена Алекова. Град Полски Тръмбеш също се включи в конферентния разговор в лицето на Киро Маринов, който разказа за визитата на участниците в Славянски ход преди година и за проектите за сътрудничество между Полски Тръмбеш и Мурманска област. 

Международният славянски ход няма аналог в света. За първи път се провежда през 1997 година по инициатива на писатели от Мурманск и се възражда от Мурманското отделение на Съюза на писателите на Русия с подкрепата на властите и обществеността през 2018 година. Резултат на хода са няколко реализирани и планирани проекти, като съвместни фестивали, обмен на артисти, подобряването на побратимските връзки между градове, области и балкански държави, включително провеждането на първия фестивал с участие на българи и сърби „Ворота Солнца” в град Оленегорск. 

/​”Русия днес”/