Печат

Западът вече не е територия на свободата на словото

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Москва се състоя конференция за защита на медиите и журналистите

Защитата на свободата на словото, на медиите и журналистите бе тема на конференцията, организирана тази седмица от ОССЕ в Москва. В нея участваха експерти, политици, дипломати и разбира се, журналисти от различни страни. Освен тях на форума присъстваха и граждани, които просто се интересуваха от дискусията — акредитация получиха всички.

Участниците се вълнуваха от проблемите на съвременната информационна политика: фалшивите новини, натиска на властите върху медиите и в най-демократичните страни, убийството на журналисти. Въпросите, свързани с цензурата, също бяха в центъра на вниманието. Мнозина оратори отбелязаха посегателството върху свободата на словото и медиите в т.нар. цивилизован либерален свят. Множат се случаите в страните от ОССЕ на сплашване и опити за пряко управление на журналистите от страна на властите и корпоративния интерес.

В Париж например, организацията „Репортери без граници” обмисля как да прокара нови граници — изготвя списъци на медиите, на които може и на които не може да се вярва. А критериите ще определят група платени активисти според своите политически предпочитания. По-рано тази година в Лондон се състоя международна конференция, също посветена на свободата на словото, но на нея не бяха допуснати руски журналисти и дипломати. Така събитието се превърна в своята противоположност — във форум на несвободното слово. 

В ОССЕ членуват 57 държави, включително от Северна Америка — САЩ и Канада, и от Средна Азия — като Узбекистан и Таджикистан. Нарушенията на правата и свободите на медиите се регистрират на цялото пространство на организацията, но до неотдавна никой не предполагаше, че тези явления ще зачестят именно в Европа.

Особено внимание на конференцията бе обърнато на състоянието на правата и сигурността на журналистите и свободата на словото в Украйна.

Подчертано бе, че в тази страна и дума не може да става за подобни свободи. До днес без присъда зад решетките остават десетки журналисти. Съобщено бе, че там на всеки пети ден един журналист се подлага на различни репресии — незаконни уволнения, забрана на упражняваната професия, фабрикувани съдебни преследвания, затвор или убийства. Нещо повече, тези убийства през последните пет години остават без разследване.

Недопустимо е отношението към руските медии и журналисти в редица страни от ОССЕ. В Украйна са блокирани над 180 интернет издания и 86 руски тв канала, а европейските институции отминават тези факти с мълчание. Забранени са книгите, филмите и дори песните на стотици руски автори — от миналото и съвременни. Западни политици и чиновници си позволяват високомерно и менторско поведение към руските медии и информационната политика на Русия. Днес обаче примерите на посегателство върху свободата на словото на Запад са многократно повече, отколкото в Русия.

Дълбоко безпокойство будят опитите за необективно регулиране на информационните ресурси, за тяхното разделяне на „ваши” и „наши”, на „заслужаващи” и „незаслужаващи” доверие. Казано ясно, правят се открити опити за въвеждане на политическа цензура. Подобно поведение се прилага към руските медийни ресурси, около които в много страни се разпалва атмосфера на враждебност и недоверие, а техните представители се сблъскват с многобройни спънки при изпълнение на преките им професионални задължения — от отказ на акредитация на различни събития до депортация от съответната страна и дори арести”, заяви Сергей Лавров.

Причината за това според него е нежеланието на властните структури на Запад да чуят алтернативно мнение и затова избират най-лесния и недемократичен път — да заглушат гласа на руската журналистика, да й бъде залепен етикетът „фалшива информация” или „пропаганда”. Всъщност такова определение заслужават огромна част от съвременните западни периодични издания, служили някога за пример на обективна и безпристрастна журналистика. За съжаление обаче днес западната журналистика сама се отказа от своите принципи и трудно би могла да служи за пример и да поучава когото и да било.

Множеството повдигнати на форума проблеми трудно биха могли да бъдат решени лесно и бързо. Достатъчно е да се напомни, че през последните 25 години в страните от ОССЕ са загинали около 400 репортери и тв оператори. Трябва да се помни още, че голяма част от проблемите не зависят от журналистическото съсловие, а от управляващия политически елит. Но форуми като московския все пак, са в състояние стъпка по стъпка да постигнат поставената цел в защита правото на съвременния човек на достъп до правдива информация и гарантиране на журналистите живота и свободата на упражняване на професията. 

/​”Русия днес”/