Печат

Лавров: Русия не отказва диалог с Вашингтон

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Москва не отказва диалог с Вашингтон за новите оръжия, който руският президент Владимир Путин обяви през 2018 г. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Като цяло ние не отказваме да говорим за новите видове оръжия, новите военни технологии, включително онези, които бяха обявени от президента на Русия Владимир Путин през 2018 г. в обръщението му към Федералното събрание”, заяви министърът в интервю.

Обвиняват ни, че крием нещо. Ние не крием, но предлагаме в рамките на общия голям разговор за всички аспекти на стратегическата стабилност да говорим за това. Това е много ясна позиция, която беше предадена на американците”, добави министърът.

Освен това, според руския външен министър, „няма разбираема реакция от САЩ”. Лавров припомни, че САЩ настояват да привлекат Китай към подобни консултации. „Ако китайците се съгласят, ще се радваме да разширим формата на нашите консултации и преговори. Тогава обаче възниква въпросът: какво ще кажете за Обединеното кралство и Франция? И това са официални ядрени сили”, допълни руският външен министър.

Министърът подчерта, че Москва няма да убеждава Пекин да се присъедини към този диалог. 

/​”Русия днес”/