Печат

Борисов забрави куфарчето с националния интерес

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

На българските власти е поставена опасната задача да работят усърдно срещу Русия

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година. Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност.

Това е един от най-важните акценти в подписаната от Доналд Тръмп и Бойко Борисов обща декларация в края на посещението на българския премиер във Вашингтон. Главното в нея са ангажиментите, които България поема в угода на САЩ и НАТО в името на техните геополитически цели. Защото при елементарен обективен анализ ползите за страната ни са твърде съмнителни, докато непосредствените опасности и материални жертви за българина са гарантирани. В документа се декларира присъединяването на България към усилията на алианса да плаши Русия, да участва активно в нейното „сдържане” — само по себе си абсурдно и неизпълнимо начинание. Защото в случай на конфликт, който 

НАТО провокира и цели, гарантира изпитания и крах на американските сателити — каквито реално са източноевропейските страни.

От постигнатите споразумения става ясно, че Борисов в буквалния смисъл на думата е клекнал под натиска на „най-силния в света” държавен лидер и по време на вашингтонските шушукания е забравил на прага „куфарчето” с националните интереси. По-вероятно е, че не са го пуснали с него в Белия дом. Там, за разлика от канцелариите на властта в София, може да се водят разговори само за националните интереси на САЩ. За да се знае това, не се иска много. Достатъчно е да се помни поведението на Щатите и тяхната външна политика през последните 150 години. Солидарността там се разбира като еднопосочен процес. Всички трябва да се съобразяват с тяхната изгода, те — с ничия друга.

Борисов не удържа на думата си, че няма да допусне черноморска база на НАТО у нас. Допусна — ще я има във Варна. Големият „компромис”, който САЩ направиха, е тя да се нарича „координационен център на НАТО”. Но и това няма да задоволи апетитите на Вашингтон. В декларацията се изказват благодарности на България за съществуващите вече бази у нас, но не се крият намеренията за тяхното размножаване. „Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село” и авиобаза „Граф Игнатиево” и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще”, се казва в документа.

Натискът на премиера започна още преди заминаването му с обединените усилия на външни и вътрешни заклети атлантици, които виждат България единствено като полигон за безсмислени и опасни действия срещу Русия. В навечерието на визитата Атлантическият съвет остро разкритикува Борисов за нежеланието му да се разположи нова база на българския бряг.

„Такава позиция може да има cамо неутрална държава, която ce опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на Алианса”, пише в обръщението към премиера. Открито се настоява за „повече НАТО” на наша територия: „Ние имаме нужда и от военноморска база, и от военновъздушна база, и от сухопътна бригада на НАТО в България”.

Рамо на българските атлантици даде новата посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа. В първото си интервю, дадено в София, дамата с иракски произход намери за уместно по възможно най-недипломатичния начин да ни дава акъл с кого и против кого трябва да са насочени усилията на българските власти. Назиданията й се свеждаха към една единствена цел — работете по-усърдно срещу Русия, срещу нейното „зловредно влияние”, изсъска тя от предоставения й телевизионен екран.

Реакциите на Москва бяха заслужено унищожителни. В нито една водеща електронна медия не бе съобщено за „историческото посещение” на българската правителствена глава. Затова пък в коментарите в печатните и интернет изданията се правеше изводът: България се нареди сред враговете на Русия, тя все по-убедително са превръща в неблагонадежден партньор, но това не се решава в София, нито от българския народ, а във Вашингтон. Според зам.-директора на Таврическия аналитичен център на РИСИ Сергей Ермаков активността на НАТО в България ще се засилва, особено след отслабването на южния фланг, където Турция проявява вироглавост. Ще се засилват и опитите за по-тясно въвличане на България в инициативата „Триморие” за стягане на обръча срещу Русия от Прибалтика до Средиземно море. „България трудно може да бъде наречена надежден партньор. За съжаление тя много често не изпълнява своите ангажименти. Това е страна, на която не може да се вярва”, казва експертът по външна политика от Руския държавен хуманитерен университет Вадим Трухачов.

Голямата работа, която Борисов свърши във Вашингтон, е да направи подарък на САЩ и НАТО за 70-ия юбилей на алианса, като отряза допълнително парче от независимостта и суверенитета на страната. 

/​”Русия днес”/