Печат

"Турски поток" показа силата на независимата политика

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

В Истанбул трима президенти и един премиер пуснаха в експлоатация уникалния газопровод

Историческо събитие бе наречено официалното пускане в експлоатация на „Турски поток”. Определението е справедливо, като се имат предвид редица причини. Главната, разбира се, е свързана с уникалността на газопровода и рекордно късите срокове за неговото изграждане. В сряда на тържествена церемония в Истанбул президентите Путин и Ердоган завъртяха символичния кран. Да се присъединят към тях бяха поканени сръбският президент Вучич и българският премиер Борисов.

Уникалността на съоръжението се състои в изключително сложния релеф на морското дъно и силно агресивната среда на морската вода. Тръбите лежат на дълбочина 2200 м и между руския и турския бряг преодоляват разстояние над 930 км. Близо две години бяха необходими само за проектиране на пътя на трасето. От морското дъно бяха извадени бомби и снаряди и множество предмети с историческа ценност. Самото полагане на тръбите зае три години.

По двете тръби газопроводът ще доставя общо 31,5 млрд. куб. м газ — половината за вътрешния турски пазар, а другата половина за страните от Югоизточна Европа. Горивото ще постъпва директно от находищата в Западен Сибир, без да има нужда от посредничеството на трети страни. Това многократно укрепва енергийната сигурност на държавите, които внасят руски газ. „Турски поток” е пример за икономически прагматизъм, какъвто през 2014 г. България не можа да прояви и провали „Южен поток”, който беше изключително изгоден за нея, коментираха наблюдатели.

Искам да изразя благодарност към турските власти и турския президент за политическата воля при реализацията на проектите, които отговарят на техните национални интереси. Уверен съм, че и в бъдеще Русия и Турция ще работят заедно по още много нови взаимоизгодни съвместни проекти както в енергийната, така и в други области. Заедно можем да решаваме и най-сложните и амбициозни задачи за благото на нашите народи, на нашите съседи и партньори”, заяви руският президент в словото си на церемонията при откриване на газопровода.

Той подчерта, че събитието става в момент, когато регионът е раздиран от противоречия и военни конфликти. „Живеем в сложен свят и в района, в който се намираме, за съжаление има тенденция към изостряне на ситуацията. А Турция и Русия показват съвсем различен пример. Пример на взаимодействие и сътрудничество за благото на нашите народи и на народите на цяла Европа”, каза Путин.

В Истанбул сръбският президент съобщи, че газопроводът, който ще черпи газ от разклонението на „Турски поток” по територията на неговата страна вече е прокаран. Бойко Борисов пък през цялото време на церемонията търсеше подходящ момент да докладва на Путин как върви строителството по територията на България. Това бе важно за самочувствието на премиера след упреците на Москва, че бавим проекта.

„Това, че президентите на Сърбия, Турция и Русия са преценили да ме поканят, оставям на толкова много анализатори, които от сутрин до вечер ме анализират защо един малък премиер са го поканили на тази президентска среща. Те са държавни глави”, заяви Бойко при завръщането си от Истанбул. Разказът му пред българското репортерско братство преливаше от самохвалство, на което би завидял и Бай Ганьо и затова заслужава внимание. Той каза, че Путин и Ердоган го смятали за приятел, както и за приятел на Тръмп и Брюксел. „Путин и Ердоган се шегуваха: Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира Брюксел и Вашингтон. Викам им: Аз не се крия. Аз искам да знам какво вие мислите”, разприказва се премиерът.

Като доказателство за достоверността на думите си той предложи словесна картина на вечерята, която Ердоган е дал на гостите си. „Стояхме заедно с президента Путин. От утре, той ме информира, че започват учения в Черно море. Да не се притесняваме. Аз също му казах, че F-​16 блок 70 още не са дошли — те да не се притесняват. Путин беше много добронамерен. Похвали ме за тях — каза, че действително са много добри самолети. Разбира се, президентът Ердоган пък хвалеше неговите, защото те купиха такива. Една хвалба падна там — кой какви самолети има. Накрая президентът Вучич каза: Аз си купих ракети, та да свалям самолети. Щото, нали, дет се вика са му малко и стари”, заяви самодоволно развеселеният Борисов.

В това време Европа се вълнуваше от друго. Независимо от драматичните събития около конфликта между САЩ и Иран и катастрофата с украинския боинг, на които светът стана свидетел в същия ден, те не можаха да засенчат откриването на газопровода. Това също не беше случайно. Турция още веднъж демонстрира независимата си външна политика, въпреки безпрецедентния натиск от страна на Вашингтон и Брюксел. В това време Европа се гъне под опитите на САЩ да я постави в принудително и унизително положение да се откаже от „Северен поток-2″ и да я принуди да купува скъпия американски газ. С други думи — да пренебрегне собствените си интереси. Така, както постъпи България през 2014 г., когато се отказа от „Южен поток”. Сега прокарваме „по-южен”. /”Русия днес”/