Печат

Украински самолет падна до летището в Техеран

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Сутринта на 8 януари на летище „Имам Хомейни” в Техеран почти веднага след излитането се разби Boeing 737 – 800 на Украинските международни авиолинии. Загинали са 177 души. Самолетът е летял за Киев. Това стана на фона на рязкото изостряне на конфликта между САЩ и Иран, и повишеното напрежение в Близкия изток.

Пътническият самолет е паднал две минути след излитането си. Веднага щом пожарникарите са успели да загасят горящите отломки, са започнали спасителни и издирвателни дейности. Както съобщиха представители на Червения полумесец, почти веднага е станало ясно, че никой не е оцелял. Тази информация впоследствие бе потвърдена и от иранските власти. 

По съобщения на иранските медии с позоваване на летищните служби, катастрофата е станала по технически причини: запалил се е самолетен двигател. Спасителите почти веднага са намерили един от бордовите самописци на лайнера и той е предаден на компетентните органи. Иран обяви, че ще предаде черните кутии на Украйна.

Украинският президент Владимир Зеленски нареди на прокуратурата да повдигне наказателно дело във връзка с трагедията и да се направи проверка на цялата гражданска авиация в страната. Украйна прекрати полетите до Техеран. Министърът на външните работи на Украйна Вадим Пристайко съобщи от кои страни са загиналите във въздушната катастрофа. По данни на Пристайко, най-много сред загиналите са граждани на Иран, след това канадци, украинци, поданици на Швеция, граждани на Афганистан, а също няколко германци и британци.

В същия ден руският президент Владимир Путин изпратил съболезнования на президентите на Иран и Украйна Хасан Рохани и Владимир Зеленски. В телеграмата Путин изразява съчувствие и подкрепа на семействата на жертвите. В телеграмата до украинския президент Зеленски Путин изразява искрени съболезнования за трагичните последици от катастрофата на украинския пътнически самолет край Техеран.

В съболезнованията си до Хасан Рохани, руският президент изразява дълбоки съболезнования във връзка със смъртта на многото ирански граждани, както и гражданите от други страни в резултат на трагедията.

/”Русия днес”/