Печат

Предлагат СОК "Камчия" да носи името на Юрий Лужков

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Идеята си Съюзът на приятелите на България, чиито председател е бившият посланик у нас Анатолий Потапов, изрази в писмо до президента Владимир Путин като отклик на неговата инициатива за предложения как да бъде увековечена паметта на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

Би ни се искало да получим подкрепата на сегашното ръководство на Москва — изрази надежда в интервю за сайта kp​.ru председателят на Съюза на приятелите на България Анатолий Потапов. — Нашата „Камчия” бе създадена в началото на века по инициатива на Юрий Лужков и както и преди е собственост на правителството на Москва”.

Потапов отбеляза, че за времето, откакто съществува комплексът, негови гости са били няколко хиляди ветерани и десетки хиляди млади московчани. Почивката на брега на морето тук се съчетава със съвременна програма за обучение на децата и младежите, на тях им е интересно да общуват с българските си връстници. Редовно се провеждат срещи на млади писатели от нашите страни, фестивали на талантливите младежи. 

Анатолий Потапов каза, че е общувал с Юрий Лужков в Москва, буквално няколко дни преди кончината му на 10 декември 2019 г. „Поговорихме много сърдечно. Спомнихме си неговите пътувания в България. Жалко, че днес не е сред нас. Присвояването на името на легендарния столичен градоначалник на оздравителния комплекс „Камчия” според нас би било логично и много уместно. Нашият приятел заслужава това” каза Потапов. /”Русия днес”/