Печат

Меркел ще се срещне с Путин заради кризата в Близкия изток

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Германският канцлер Ангела Меркел ще пътува до Москва, за да разговаря с руския президент Владимир Путин за напрежението в Близкия изток след въздушната атака на САЩ, при която беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани. Това съобщи говорител на германското правителство.

От Кремъл обявиха, че Меркел ще посети Русия по покана на Путин. Двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия, Либия и Украйна. Срещата е планирана за 11 януари в Москва.

Канцлерът Ангела Меркел ще бъде придружавана от министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. Ще бъде обсъдена кризата в Иран и Ирак след извършеното от САЩ в Багдад убийство, както и конфликтът в Сирия, безредиците в Либия и ситуацията в Украйна. Други подробности около визитата на Меркел в Москва засега не се съобщават.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и политиката по сигурността Жозеп Борел предупреди за неизбежна ескалация на конфликта в Либия на фона на интензивните боеве в района на либийската столица Триполи.

Той призова за политическо разрешаване на конфликта. По думите му, последното развитие в Либия показва, че ескалацията на насилието в района на Триполи е неизбежна. /”Русия днес”/