Печат

Ще завие ли "Турски поток" към Европа?

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Владимир Путин нееднократно е заявявал, че Русия е готова да сътрудничи с европейските страни на газовия пазар, предоставяйки най-изгодни условия за сделка. Той настоява за изпълнението само на едно условие — „железобетонни гаранции” от страна на Европейския съюз и Европейската комисия, че инфраструктурата наистина ще бъде необходима. И след това предупреждение сигналите, че Русия е нужна на ЕС продължиха да постъпват.

След края на срещата на ръководителя на „Газпром” Алексей Милер с посланика на Сърбия Славенко Терзич стана ясно, че тази балканска страна желае да укрепва връзките си с Русия в тази сфера. По време на разговора бяха отбелязани надеждността на доставките и нарастващото търсене на газ в републиката. Както съобщиха по-късно в руския газов холдинг, обемът на износа за Сърбия от 1 януари до 12 юли 2018 година вече е превишил показателите за миналата година с 5,3 процента, като е достигнал 1,2 млрд. куб. метра.

На срещата също така бе повдигнат въпросът за това, че сръбската страна трябва да предприеме действия по развитие на националната си газотранспортна система”, съобщиха от „Газпром”. Нещо повече, президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда, че едно от разклоненията на „Турски поток” ще мине през територията на тази балканска страна, тъй като това е в интерес и на други европейски държави. „Сърбия иска да внесе своя дял за разрешаването на проблема за гарантиране енергийната сигурност и ние очакваме отговор от нашите европейски партньори”, заяви той.

Едва ли обаче е възможно всичко да върви според плана на „Газпром” и неговите европейски партньори. В момента проектът „Турски поток” е реализиран вече 66 процента. Като се има предвид фактът, че всички страни по договора са съгласни газопроводът да бъде продължен, логично е да се предположи, че подобни планове за газовата магистрала може да бъдат осъществени. 

Това развитие на събитията едва ли ще остави американците равнодушни. Известно е, че те искат да залеят Европа с техния втечнен природен газ. Като наблюдаваме как САЩ всячески убеждават Евросъюза да се откаже от изграждането на „Северен поток-2″, твърде вероятно е съдбата на разширяването на „Турски поток” да бъде аналогична.

Каквото и да се случи, засега е ясно едно: въпреки санкциите и лицемерието по адрес на Русия, в газовата сфера руските държавни компании имат приоритетна позиция за Запада. И на Балканския полуостров страните се обявяват за укрепване на търговско-икономическите връзки с Русия, което е изгодно за всички.