Печат

РФ с ответни мерки на разширяването на НАТО в Норвегия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Новини

Русия ще предприеме ответни мерки на усилването на НАТО в северната част на Норвегия. Това съобщи официалният представител на руското външно министерство на Русия Мария Захарова. Тя припомни, че Норвегия е предприела редица неприятелски стъпки спрямо Русия, включително е дала съгласието си за удвояване на вече разположения в страната контингент на американската морска пехота до 700 души.

Също така Мария Захарова посочи, че става дума за географско разширяване на север и провеждане в края на октомври на най-мащабните за цялата норвежка история военни учения на 

НАТО в близост до границите на Руската федерация с участие на над 40 хиляди души от над 30 страни.

Негативни са и плановете за дислоциране на 800 британски войници в Северна Норвегия. Независимо от това с какъв словесен камуфлаж се прикриват такива решения, фактът си е факт — водещи страни на НАТО увеличават военното присъствие в регион, граничещ с Русия”, допълни тя.

Захарова подчерта, че подобни действия неизбежно водят до „дестабилизиране на военно-политическата ситуация на север и към ръст на напрежението, като подкопават основите на руско-норвежките отношения”.

Всички тези натовски подготовки не могат да останат игнорирани. Затова Руската федерация ще предприеме необходимите ответни мерки за да си осигури безопасност”, отбеляза тя.

Припомняме, че през октомври и ноември в Норвегия, Балтийско море и Северния Атлантик са планирани най-мащабните за последните 16 години бойни учения на обединените сили на НАТО. /”Русия днес”/