Печат

САЩ се опитват да преразгледат споразумението за Косово

Автор „Русия днес“. Публикувана в Светът

САЩ се опитват да ревизират споразумението на Прищина със сръбските общини, за да въвлекат Косово в НАТО и да запазят своята военна база там, заяви в сряда министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в реч на 16-ото годишно заседание на международния дискусионен клуб „Валдай”.

Преди четири години беше съгласувано създаване на общност на сръбските общини в Косово, което гарантираше езиковите, културните, религиозните права на сърбите. Тази териториална общност не е единна — има север, където териториите са компактни, но има и анклави, които също са част от общността. Тази общност има флаг, химн, герб. От четири години тази договореност лежи на хартия. Сега с всички истини и неистини при активното участие на САЩ се опитват да я ревизират и да направят така, че Косово да има право да бъде въвлечено в НАТО с най-голямата американска база в Европа, така наречената Бондстил”, каза Лавров.

Кемп Бондстил е основна военна база на американския контингент в състава на международната мисия на КейФОР на територията на Косово. Обектът е разположен край град Урошевац, където е и щабквартирата на Международната оперативна групировка „Изток” под командването на САЩ. Площта на Бондстил е 3,6 кв. км, дължината на външния периметър — около 11,3 км. След края на бомбардировките над Югославия тук се намират постоянно 50 хил. войници. Сега няма точни данни за гарнизона на базата — привеждат се цифри от 5 до 15 хил.

През 2013 г. в рамките на постигнатите с Еврозъюза споразумения с Прищина Белград разпусна сръбските органи на властта, съдилищата и местните съвети в Косово, като се съгласи да ги формира по законите на непризнатата република. През 2014 г. беше сключено Брюкселското споразумение — документ за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. То се състои от 15 пункта, посветени предимно на организирането и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово. Условията на този документ и досега не са изпълнени от косовските албанци.