Печат

Отиде си легендарният режисьор Марк Захаров

Автор „Русия днес“. Публикувана в Култура

Марк Захаров (13 октомври 1933, Москва — 28 септември 2019, Москва), един от най-известните театрални и кино режисьори на СССР и Русия, почина на 85 години. На 20 август руски медии съобщиха, че Захаров е настанен в болница в тежко състояние с двустранно възпаление на белите дробове. През последните 35 години той бе художествен ръководител на московския Театър „Ленком”, в който бяха поставени едни от най-провокативните и свободомислещи спектакли в годините на социализма. Захаров бе също сценарист, педагог, актьор и литератор.

Повечето от постановките му се превръщаха в събитие за театралния живот не само в СССР, но и в Европа. Най-известната му работа е вероятно рок операта „Юнона и Авось”, но той също така засне филми като „12-те стола”, „Същият този Мюнхаузен”, „Формула на любовта”, „Обикновено чудо” и др. Захаров е автор и съавтор на сценариите на „Звезда на пленителното щастие”, „Бялото слънце на пустинята” и др.

Последният му филм е приказната антиутопия „Да убиеш дракон” от 1988 г., но продължи да работи в театъра, като през 2018 г. поставя пиесата „Фалстаф и Уелският принц”.

В театър „Ленком” Захаров работи с талантливи актьори като Николай Караченцов, Александр Абдулов и Инна Чурикова, а в киното — с Олег Янковски и Евгений Леонов.

През 1973 г. става член на КПСС и после пояснява, че го направил, за да може да работи самостоятелно, а не да е под надзора на някой назначен от партията кадър. Така той става и художествен ръководител на „Ленком”. През 1991 г. Захаров изгори пред телевизионните камери партийната си книжка. После коментира, че това е било „необуздана и абсолютно излишна театралност”.

Народният артист на СССР, съветският, руският режисьор Марк Захаров беше погребан във вторник на Новодевическото гробище в Москва.