Печат

В Тула се проведе Руско-финландски културен форум

Автор „Русия днес“. Публикувана в Култура

Юбилейният Руско-финландски културен форум се проведе в Тула с участието на около 300 представители на държавни музеи на двете държави. На тържественото откриване на форума бяха прочетени поздравителните писма на президентите на Русия и Финландия Владимир Путин и Саули Нийнистьо.

Вече две десетилетия форумът играе голяма роля в развитието на двустранното хуманитарно сътрудничество, осигурявайки пряка неформална комуникация между представители на държавни ведомства, творчески колективи, образователни институции, музеи и неправителствени организации на нашите страни. Тулска област, която е домакин на юбилейния форум, е известна с богатите си културни традиции. В началото на миналия век класикът на финландската литература Арвид Ярнефелт е гостувал в имението Ясна поляна при Лев Николаевич Толстой. Тук известните писатели са обменяли творчески идеи, обсъждали са различни социални проблеми”, се казва в приветствието на руския държавен глава, прочетено от губернатора на Тулска област Алексей Дюмин.

Той отбеляза също, че провеждането на форума в Тула е голяма чест за региона.

В писмото на президента на Финландия Саули Нийнистьо беше отбелязано, че за първи път форумът излиза извън границите на Северозападния федерален окръг и се провежда в Централния федерален окръг. 

За 20-​те години на своето съществуване културният форум затвърди позицията си на мултидисциплинарно място за срещи на дейци в областта на културата и изкуството. Форумът предоставя своята платформа за нови открития и партньорства. Настоящият модел на форума вдъхновява и партньори от други европейски страни. Преди всичко той укрепи връзките между нашите две държави по същия начин, както и прякото руско-финландско гранично сътрудничество”, цитира думите на финландския държавен глава посланикът на Финландия в Руската федерация Микко Хаутала.

ХХ руско-финландски форум беше организиран от Министерството на културата на Руската федерация с участието на Министерството на външните работи на Русия и Министерството на образованието и културата на Финландия. Като резултат от дейността на форума от 2000 до 2018 година станаха почти 1,5 хиляди проекта, реализирани от културните институции на двете държави. Тази година форумът се проведе на 27 и 28 септември, а основната тема бе „Традиционната култура като основа на съвременните тенденции”.