Печат

300 донаборници попълниха научните роти

Подборът на донаборниците за научните роти по време на есенната донаборна кампания завърши и в тях бяха насочени 300 донаборници от цяла Русия, съобщи в сряда началникът на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Евгений Бурдински.

На 12 декември около 300 донаборници от сборни пунктове на всички субекти на Руската федерация ще заминат за преминаване на военна служба в научните роти, а 79 от тях ще се отправят да служат във Военния иновационен технополис „Ера”, каза Бурдински на брифинг за предварителните резултати от донаборната кампания преди изпращането на военнослужещите в научните роти.

Той отбеляза, че от Западния военен окръг ще бъдат изпратени над 130 донаборници, от Централния военен окръг — около 110, от Южния военен окръг — около 30. В научните роти ще служат и млади хора от европейския север (Архангелска област) и Далечния изток (Хабаровския край).

Бурдински добави, че към края на есенната донаборна кампания броят на военнослужещите в научните роти ще е над 620 души.

Според представителят на Генералния щаб повече от 750 военнослужещи от научните роти са продължили дейността си във висшите учебни заведения на Министерството на отбраната. „От над 2100 военнослужещи от научните роти повече от 750 души са продължили научната си дейност в научно-изследователски организации и висши военноучебни заведения на Министерството на отбраната, както и в предприятия на отбранително-промишления комплекс”, каза той.

Научните роти са щатни подразделения на Въоръжените сили и са предназначени за изпълнение на конкретни научно-приложни задачи по поръчка на различни органи за военно управление. В тях се изпращат най-талантливи младежи, склонни към научна работа и предварително отбрани от научно-изследователските компании на Министерството на отбраната представители.

Сега в Русия функционират 16 научни роти, в тях служат над 600 военнослужещи. Досега от тях са получени над 110 патента за изобретения, разработени са 1300 рационализаторски предложения, повече от 900 приложни математически модели, програмно-моделиращи комплекси, алгоритми със специално програмно осигуряване, публикувани са около 2800 научни статии. Научните роти функционират във военни учебно-научни центрове и научни учреждения на ВМФ, Въздушно-космическите войски, Сухопътните войски, Военната свързочна академия и Главното военно-медицинско управление на Министерството на отбраната на Русия (Москва, Красногорск, Санкт Петербург, Воронеж, Краснодар, Тамбов, Кострома).

Бурдински отбеляза също така, че от началото на есенната кампания над 20 000 души са посетили раздела „Донаборници” на сайта на военното ведомство. „Освен това по време на есенната кампания чрез официалния сайт на Министерството на отбраната са постъпили повече от 200 въпроси, на които в електронен вид са дадени изчерпателни отговори”, каза той.

Бурдински добави, че около 100 души са се обърнали по пряката телефонна линия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация.