Печат

Руски и венецуелски екипажи се подготвиха за съвместни полети

Екипажи от Въздушно-космическите сили на Русия и от Военновъздушните сили на Венецуела проведоха съвместни занятия за подготовка на авиационните екипажи и авиационната техника за изпълнение на полети на летище „Майкетия” на Венецуела, съобщиха в сряда от Департамента за информация и масови комуникации на руското Министерство на отбраната.

С цел обмяна на опит по подготовката на летателния състав екипажите на двете страни изучиха района за полети в зоната на летище „Майкетия”, въпросите за взаимодействие с ръководителя на полетите, терминологията на радиообмена”, се казва в съобщението.

От пресслужбата на руското отбранително ведомство отбелязаха също така, че подготовката за предстоящите полети е завършила с практически тренировки и разиграване на полетните задания. На 10 декември два руски стратегически ракетоносци Ту-160, тежък военно-транспортен самолет Ан-124 и далечномагистрален самолет Ил-62 от Въздушно-космическите сили на Русия извършиха прелитане от територията на Русия до международното летище „Майкетия” във Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео написа в своя Туитър, че изпращането във Венецуела на два стратегически ракетоносци Ту-160 трябва да се разглежда като пилеене на държавни средства от страна на Русия и Венецуела. Руската страна нарече изказването на държавния секретар на САЩ както недипломатично, така и неуместно.