Печат

Кораби на ВМС на Китай и на ТОФ проведоха комплексни стрелби в море

Екипажите на кораби на Тихоокеанския флот (ТОФ) и на ВМС на Народноосвободителната армия на Китай проведоха комплексни стрелби по морски и по въздушни цели в рамките на заключителния етап на руско-китайските военноморски учения „Морско взаимодействие-2019″, съобщиха от пресслужбата на ТОФ.

Корабите изпълниха успешно артилерийски стрелби по морски щит, а след това проведоха стрелба по въздушна цел. Екипажите поразиха надводните мишени, имитиращите кораби и летателни апарати на условния противник”, се казва в разпространеното съобщение. 

Командването на съвместните маневри оцени резултатите от стрелбата като отлични. 

В стрелбите участваха тактически групи кораби от ВМФ на Русия и ВМС на Китай. В руската тактическа група бяха крайцерът „Варяг”, големите противолодъчни кораби „Адмирал Виноградов”, „Адмирал Трибуц” и корветата „Совершенный”.

В китайската тактическа група влязоха ескадрените миноносци „Харбин” и „Чанчун”, както и стражевите кораби „Уху” и „Хандан”.

Морската част на руско-китайското двустранно военноморско учение „Морско взаимодействие-2019″ стартира в китайския порт Циндао на 

1 май. То беше насочено към подобряване на управлението на съвместните действия за отбрана на море и беше призвано да развива способностите на флотите за съвместно противодействие на заплахите за сигурността. От двете страни бяха задействани 15 надводни кораба, подводници и съдове за осигуряване, 10 самолета и вертолета и подразделения на морската пехота.

Прощалната церемония на отрядите военни кораби от Русия и Китай се състоя в Жълто море.

Международните учения „Морско взаимодействие-2019″ преминаха от 1 до 4 май. Те се състояха от два етапа — брегова фаза и морска част. По време на бреговата част се провеждаха съвещания по взаимодействието, тактически летучки, официални приеми от двете страни, спортни и културни мероприятия. Морската част на маневрите беше отработена в Жълто море.