Печат

Военните изпълниха мечтата на тежкоболно момче от Екатеринбург

Командващият войските на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лаптин изпълни мечтата на тринайсетгодишния Максим Журавльов, който страда от мускулна атрофия, да се повози на боен танк. По време на генералната репетиция за парада на победата момчето беше качено на Т-72Б3 и на бронираната машина „Тигър” и направи обиколки по централния площад на Екатеринбург, предаде кореспондент на ТАСС.

Родителите на Максим се обърнаха към командващия войските на окръга с молба да изпълни отдавнашната мечта на своя син — да се повози на боен танк. По време на личния прием генерал Лаптин връчи на семейството на детето покана за парада на победата на 9 май в Екатеринбург, а също така обеща да изпълни молбата на семейството — да повози момчето на Т-72Б3 по време на генералната репетиция”, каза помощникът на командващия войските на окръга полковник Сергей Шорин.

По време на репетицията детето, което е било в инвалидна количка, е било съпровождано от лекари и родители по време на пътуването в танка и в бронираната машина. 

Щастие е, когато можем да дадем на хората светлото, нужното и правилното. Душата се радва, когато помислим какво още можем да направим за децата. Сега в Министерството на отбраната са възстановени органите за военнопатриотична работа, завръщаме се към въпросите на идеологическото възпитание. В патриотичните движения ще привличаме колкото се може повече младежи, обещавам, че ще отделим автобус и ще возим децата, които преминават лечение, на Свердловския полигон край Екатеринбург”, каза пред журналисти генерал Лаптин.

Командващият Западния военен окръг обеща да заведе и други деца, които страдат от мускулна атрофия, на полигона Свердловски край Екатеринбург за запознаване с бойната техника. „Те ще бъдат съпроводени от медици и офицери, за да могат в продължение на няколко часа да се потопят в армейските делници”, добави Шорин.

По време на парада на победата в Екатеринбург бяха задействани над 2100 души, 102 единици бойна техника, което е с 18 повече от миналата година. За първи път на парада преминаха блок „сирийска военна техника” и мотоциклети от времето на Великата отечествена война.