Печат

Обяд по разписание

С какво гощават в руската армия и как е храната на вкус

Известието, че отиваме да дегустираме армейски обяд беше прието от нашето мъжко обкръжение различно: едни пожелаха успех, други помолиха да разказваме честно — както е наистина, трети поискаха да направим снимки на блюдата като доказателство. Равнодушни нямаше.

Обед 9 в 1

Пристигнахме заедно с фотографа на ТАСС Гавриил Григоров. По пътя той се шегуваше, че преди няколко дни сме снимали ресторант в московското Сити. Готвачът ефектно слагаше в супата сладолед от адигейски кашкавал, а след това пръскаше от сифона лека емулсия от кокосово мляко и отвара от камчатски рак. А ето че днес стоим пред вратата на 27-а Севастополска Червенознаменна отделна гвардейска мотострелкова бригада в село Мосрентген в покрайнините на Москва.

Посреща ни началникът на продоволствената служба на бригадата майор Владимир Нестеренко и ни води в столовата. В тази чест едновременно преминават службата си хиляди хора, организират се полеви сборове на кадети от Суворовското училище. Затова хранят всички в различно време. Преди всяко ядене в армейските столови има проверка. Според заместник-началника на продоволственото управление на Департамента за ресурсно осигуряване на Министерството на отбраната Александър Камлашев дежурният по част заедно с фелдшера взимат проби от всяко блюдо, оценяват консистенцията, мириса, вкуса и съответствието с документите. Едва след тяхното писмено заключение военнослужещите се допускат до масата.Раздават храната лелки в бели престилки, а не войници. Военното ведомство реши, че военнослужещите вече не участват в приготвянето на храната — тази работа лежи изцяло върху цивилния персонал.

Можете да изберете един от трите вида гарнитури, от трите вида месни блюда и салати по избор”, казва Владимир.

Днес има избор на две супи — разсолник и борш със сметана. Като второ е печено пиле, свинско варено със сос или говеждо варено. Като гарнитура — варена гречка, макарони и варени картофи. Две салати — настъргани моркови и варени плодове. За десерт — два вида компоти — от сушени плодове и от лимон. Военнослужещият може да избира всякаква комбинация: например — борш, пиле с картофи, плодова салата и компот от лимони. Получава се общо два вида супи, салати и компот и девет различни комбинации от основни ястия плюс салати. Разрешават ни да вземем и са опитаме всичко, което има. Натоварваме три пълни подноса и едва ги замъкваме до масата.

Вземаме проби

Първото, което забелязваме, е, че в храната няма никакви подправки, но това е поправимо — по масите има солници, може да се добави лют пипер, горчица и оцет.

Боршът е ярко червен, с много зеленчуци. Сметаната се слага не във всяка чиния, а се добавя в баката с горещата супа — това ускорява раздаването на храната и не създава опашки.

Разсолникът е приготвен по класическата рецепта със солени краставички и булгур, но е по-гъст от домашния.

За основно ястие — вкусно и меко свинско варено, говеждо, разкъсващо се на влакна и топящо се в устата като консервирана шунка.

Печено пиле. Свикнали сме да готвим пиле по грузински рецепти с чесън и много подправки, със сосове и затова то ми се стори малко суховато. Затова пък е диетично.

В салатата, напомняща столична, има варени картофи, моркови, консервиран грах, маринови краставички и негово величество кромид лук. Ако се подправи с горчица и олио, се получава нещо средно между салата от червено цвекло и руска салата.

Като десерт ни дадоха компот. Това, че е от сушени плодове имаше за нас класически познат вкус от детските градини. Повече ни хареса компота от лимони.

Докато опитвахме късчетата месо, пробвахме гарнитурите и супите, фотографът ни ритмично завършваше обяда. Ние успяхме да пробваме едва половината от блюдата, докато той допиваше компота.

Е, как е — попитахме го. — Хареса ли ти?”

Напълно — каза колегата. — Ти си в армията, не си в ресторант, където ти предлагат три вида риба с аромат на димяща главня. Ако мен така ме бяха хранили в армията, бих бил доволен, но вие търсите да се заядете с нещо, защото друго армейско не сте пробвали.”

Всичко е по норми

След обяда Владимир Нестеренко ни води в пекарната — тук сладкарите правят кифли за вечеря. Пробваме ги още горещи — бих добавила захар, но това е въпрос на вкус.

Ако сме готвачки във военна част и имаме определени продукти, дали можем да приготвим по свой избор блюдо, което да е необичайно?”, питаме Владимир.

Той каза, че главният принцип е: ако отнякъде си взел повече продукти от нормата, то някъде те няма да достигнат. Не можеш да свариш повече яйца и да ги нарежеш в салатата, тъй като тогава те няма да стигнат за закуска. Нормите са определени за всичко: количество, тегло на продуктите, калоричност. Нормата за общовойсковите при триразово хранене се разпределя по енергийна ценност: за закуска — 30 – 35%, за обяд — 40 – 45%, за вечеря — 20 – 30%. Калорийността на армейския порцион зависи и от рода войска, но тя навсякъде е висока.

Така според нормите на общовойсковия порцион за войника, преминаващ срочна служба, за денонощие е положено 250 г месо, 120 г риба, 120 г зърнени и бобови храни, 45 г краве масло, 150 г мляко, 10 г кашкавал, 1 яйце, 900 г картофи и други зеленчуци — зеле, моркови, лук, цвекло, краставици и домати.

Войникът яде на ден по 250 г месо — казва майор Нестеренко. — В инструкцията е казано — да се планират сто грама или за вечеря, или за закуска, останалите 150 г да се планират за обяд като месен порцион. 

Разликата в порциона на военнослужещите от различните видове войски е свързана с факта, че натоварването върху организма при летците и в пехотата например не е еднакво. „Нормите за хранене са съставени върху основата на сложни разчети. При летците натоварването е по-интензивно, затова и нормата за мляко при тях е по-висока. При това те не трябва да употребяват определени продукти заради височинната им работа: зеле, грах — казва Александър Камлашев. — Червено вино дават на подводничарите при походи, защото в условия на затворено пространство и малка подвижност то помага на храносмилането и имунитета. Червен хайвер дават само на атомните подводници, тъй като се смята, че той позволява да се разнообрази храненето и да се приповдига настроението.”