Печат

Русия е единственият победител в Сирия

Когато политиката на Вашингтон е хаотична, а Ердоган се плъзга в путинска орбита, Москва печели победи

Сегашната криза в Сирия се характеризира с много загубили и само един голям печеливш — Русия. Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп попадна под градушка от критични забележки в страната си и зад граница заради спешното извеждане на войските от Сирия, Турция въведе войски там. В резултат на това загинаха най-малко 250 кюрди, а в бежанци се превърнаха около 300 хиляди души. В същото време Русия увеличи своето влияние върху Анкара и Дамаск, като се представи в ролята на „сила, определяща краля“.

На 22 октомври президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин постигнаха споразумение да изтласкат от Северна Сирия състоящите се основно от кюрди Сирийски демократични сили. Руските и турските войски заедно ще патрулират прилежащата към границата полоса сирийска земя. В съответствие с постигнатото по-рано споразумение кюрдите ще се присъединят към Пети корпус на сирийската армия. Този корпус включва чуждестранни доброволци и се контролира от Русия.

Скоро след това споразумение между Русия и Турция обаче администрацията на Тръмп започна рязко да върти педали в обратна посока, като обяви, че ще изпрати около 500 американски военнослужещи, за да защитават нефтените находища в Сирия от евентуални атаки на „Ислямска държава“. Всъщност Тръмп се опитва да получи контрол над нефта, за да го използва като средство за влияние върху сирийското правителство. Дамаск и Москва веднага осъдиха този ход като нарушение на международното право, тъй като нефтените находища са разположени на сирийска територия.

Това, което прави Вашингтон сега, е завземане и установяване на контрол над нефтените находища в Източна Сирия, при това въоръжен контрол“, заяви представителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

От друга страна, турското правителство е доволно от предислоцирането на американски сили, тъй като, ако то се осъществи, ще облекчи изтласкването на Сирийските демократични сили от Северна Сирия, а това е и декларираната цел на нахлуването на Ердоган. А ако този съюз откаже да сътрудничи? „Тогава гарант ще бъде Русия — смята Мустафа Кибароглу, професор по международни отношения в Истанбулския университет MEF. — Ролята на Русия е ключова.“

Отношенията между Турция и САЩ се влошиха след като много турци повярваха в участието на САЩ в опита за държавен преврат срещу Ердоган. Сега добавете към това уравнение и факта, че САЩ загубиха всички свои неотдавнашни войни в региона — в Афганистан, в Ирак, в Сирия и в Либия. Ердоган направи своя разчет, че докато влиянието на САЩ намалява, Русия предлага все по-внушителен противовес.