Печат

За 19 години "Рособоронэкспорт" е доставила военна продукция на сума над $165 млрд.

Турция ще получи втори полк комплекси С-400

През миналата седмица в ОАЕ завърши едно от най-големите в света изложения на въоръжения Dubai Аirshow-​2019. Традиционно в нея активно участваха най-големите руски компании в областта на производството на военна авиационна техника. Корпорацията „Иркут” показа учебно-бойния самолет Як-130, холдингът „Вертолеты России” демонстрираха образци на вертолетите „Ансат” и Ми-38. Интересите на руските производители в Дубай традиционно представляваше специалният експортьор на продукция с военно предназначение компанията „Рособоронэкспорт”. Ръководителят на профилната редакция на МИА „Россия сегодня” Сергей Сафронов след изложението се срещна с генералния директор на компанията Александър Михеев, който разказа за актуалните проблеми на военнотехническото сътрудничество на Русия с държавите в света.

- Какъв е планът за доставка в чужбина на продукция с военно предназначение на „Рособоронэкспорт” за тази година? Ще бъде ли реализиран, а може би и преизпълнен?

- През изминалите 19 години годишният обем на експорта на военна продукция по линия на „Рособоронэкспорт” нарасна повече от четири пъти — от 3,3 млрд. долара през 2001 г. до 13,7 през миналата. Планът за доставките през тази година е на равнището на предишните три. Въпреки санкциите, които ние смятаме за проява на изключително недобросъвестна конкуренция, през последните години „Рособоронэкспорт” успя да достигне равнището от над 13 млрд. годишно и нямаме намерение да сваляме тази летва. За 19 години „Рособоронэкспорт” е доставила продукция с военно предназначение на обща сума от над 165 млрд. долара, което осигури финансовата устойчивост на много предприятия от отбранително-производствения комплекс, позволи им да инвестират средства за разработване на нови образци въоръжения и военна техника и за модернизиране на производствените мощности. В продължение на 19 години бяха подписани външнотърговски договори на обща сума около 230 млрд. долара.

- Новата стратегия за военнотехническо сътрудничество предвижда удържане на лидиращите позиции на Русия на световния оръжеен пазар. През последните години Русия продава оръжие на сума не повече от 16 млрд. долара. Как може да се преодолее стагнацията?

- Трябва да отчетем, че международният пазар е крайно консервативен и расте с около 1 – 2% годишно. Ситуацията не бива да се характеризира с думата стагнация. Има забележимо движение напред. Ние усвояваме нови сегменти на световния оръжеен пазар. Само през последните години в нашия каталог се появиха гражданско и служебно оръжие, нови образци на продукция с военно предназначение — самолетът Су-57Э, РЛС за наблюдение на космически обекти „Сула”, ЗРК „Вигинг” и „Тор-Э2″,автомати „Калашников от 200-а серия, в това число и с патрони на НАТО, средства за гарантиране на сигурността, в това число и съвсем нова тематика — средства за противодействие на безпилотни летателни апарати от всички класове.

На световния оръжеен пазар Русия се отличава от другите играчи с факта, че ръководството на страната никога не поставя политически условия в рамките на нашето взаимодействие с партньорите ни. При това страната действа изключително в рамките на международното правно поле и в съответствие с поетите задължения.

- Един от главните негативни фактори, които влияят на експорта на руско оръжие, са санкциите. За сметка на какво те могат да се нивелират? Разработени ли са някакви контрамерки?

- Да, за съжаление отрицателно влияние от санкциите има — напълно е спряна работата със САЩ, например. За нас обаче това не е толкова болно, както се иска на инициаторите на тези санкции. Ние постепенно се адаптирахме към новата ситуация, а заместването на вноса се състоя успешно като програма. Особено внимание сега отделяме на по-широкото използване в разчетите на националните валути, включително и руските рубли.

Вие виждате колко уверено се държат на международната арена Индия, Китай, Турция и други страни. Много държави са възмутени от санкционната политика на САЩ, които се опитват да им попречат да развиват собствени въоръжени сили, да сътрудничат с Русия. Те обосновано оценяват тези стъпки на Вашингтон като опит за нахлуване в националния им суверенитет, на независимостта им.

Рособоронэкспорт” реализира военнотехническо сътрудничество с партньорите си на основание междуправителствени споразумения, тоест на равнище на органи на държавна власт, а нашите експортни сделки получават одобрение или от президентите, или на високо правителствено равнище. Опитите да се забрани на партньорите ни да сътрудничат с Русия, откъдето и да идва тази забрана, заедно оценяваме като изключителна намеса във вътрешните работи на нашите държави.

- Като имаме предвид срещата през октомври Русия-Африка може ли да говорим за по-голямо внимание на Москва към този регион в областта на военнотехническото сътрудничество?

- Преминалата в Сочи среща показа огромния интерес на африканските страни към сътрудничеството с Русия, в това число и в областта на военнотехническото сътрудничество. Тезата за бедността и неплатежоспособността на страните в Африка е не повече от неверен стереотип. Този регион притежава огромент потенциал за развитие, който се разкрива още днес.

В Африка познават добре руското оръжие и оценяват неговата надеждност и простота за експлоатация. Освен това „Рособоронэкспорт” предлага на своите африкански партньори следпродажно обслужване на доставената и вече експлоатираната руска военна техника. Сега ние предлагаме не само преки доставки, но и реализираме различни инфраструктурни проекти в областта на космическата дейност, строителство на заводи за производство на стрелково оръжие и боеприпаси за него, както и бази за капитален ремонт и обслужване на техниката на всички видове въоръжени сили.

- Коя руска военна техника и въоръжение предизвика най-голям интерес по време на работата на Dubai Airshow-​2019?

- През цялата си история „Рособоронэкспорт” участва във всички Dubai Airshow. Мащабът на изложението постоянно се увеличава и едновременно с това расте интересът към предоставяната от нас продукция. Правим всичко възможно, за да оправдаем вниманието на партньорите и да ги удивим с уникални разработки на руските отбранителни предприятия. 

На Dubai Airshow-​2019 представихме най-новия изтребител от пето поколение Су-57Э, модернизираните с отчитане на опита от бойното им използване вертолети Ми-28НЭ и Ми-171Ш, както и уникалните средства за противовъздушна отбрана, сред които се отличава модернизираната версия на ЗРПК „Панцир-С1М”. Не остана настрана и космическата тематика — в Дубай представихме новата РЛС „Суда” за наблюдение за космически обекти.

Наред с новите изделия, които имат значителен експортен потенциал, внимание от страна на чуждестранните делегации, и то не без основание, предизвикаха зенитните системи с голям обсег С-400, зенитните ракетни комплекси „Бук-М2Э” и „Викинг”, вертолетите Ка-52, Ми-35М, Ми-26, самолетите Су-35, МиГ-35, Су-321 както и проверените в реални условия високоточни авиационни средства за поразяване. Корпорацията „Иркут” докара на изложението натурен образец на учебно-бойния самолет Як-130, а „Вертолеты Росии” — вертолетите Ми-38 и „Ансат”.