Печат

Настреляха ли се!?

Иран отговори на САЩ за убийството на генерал Сулеймани

Дмитрий Кирсанов

В ножщта срещу сряда Иран нанесе ракетен удар по две използвани от САЩ военни бази в Ирак, като по този начин отговори на американската операция за отстраняване на един от своите качествени военачалници Касем Сулеймани. Мащабите и последиците от този акт на използване на военна сила от страна на Техеран, изказванията на ръководството на Иран и реакцията на администрацията на САЩ обаче свидетелстват по-скоро не за ескалиране на кризата, а за поява на проблясъци на надежда. Съдейки по всичко, за страните в конфликта се появи възможност постепенно да се отдръпнат от границата на пълномащабната война, на която се оказаха след преднамереното убийство от Въоръжените сили на САЩ на генерал Сулеймани в края на миналата седмица на летището в Багдад в резултат на обстрел на неговата автоколона от безпилотен летателен апарат.

Загуби няма

Според сметките на Централното командване на Въоръжените сили на САЩ, в чиято зона на оперативна отговорност влиза предимно Близкият изток, Иран е изстрелял по базата Айн ел Асад и летище Ербил 15 ракети. Пентагонът обаче не съобщава за някакви загуби сред личния състав. Според първоначалните данни няма пострадали и сред иракчаните.

Така Иран успя да запази лице и да отговори на акта на агресия от страна на САЩ, но едновременно с това по същество — да избегне по-нататъшното изостряне на ситуацията.

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф написа в своя Туитър, че Техеран е приключил с изпълнението на ответните мерки, които се смятат за пропорционални на убийството на Сулеймани. На удар е била подложена „базата, от която е било извършено страхливото въоръжено нападение” срещу Сулеймани, пояснява шефът на външнополитическото ведомство на Иран. При това той подчертава, че страната не се стреми към ескалация или война”, но ще се защитава „от всякаква агресия”.

Всичко е наред!”

Реакцията на САЩ не се забави. Тя също дойде от Туитър, при което първата реплика на президента републиканец Доналд Тръмп предизвика недоволство сред редица американски медии, подкрепящи Демократичната партия на САЩ. „Всичко е наред!” — с тази фраза американският лидер откликна на събитията в Ирак 13 минути след реакцията на Зариф и след като завърши екстреното съвещание в Белия дом с участието на държавния секретар Майкъл Помпео, шефа на Пентагона Марк Еспер и председателя на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили генерал Марк Мили.

Според Тръмп оценката за щетите от иранския обстрел се изготвя, но „засега всичко е нормално”. Ръководителят на американската администрация обеща, че ще излезе с изявление относно развитието на събитията.

Оптимизмът на експертите

Американската експертна общност с нескривано облекчение реагира на последиците от случилото се в Ирак и постовете на Тръмп и Зариф. „Министърът на външните работи на Иран търси изход. Тръмп е щастлив от възможността да направи отстъпка. Кризата между САЩ и Иран още не е преодоляна, но ще е скоро”, казват медийните заглавия. За дипломацията между САЩ и Иран сега има истински шанс, убеден е пък авторитетният американски външнополитически аналитик, основател и президент на международната изследователско-консултантска фирма „Еуразия груп” Иън Бремер.

Впрочем, неговият внимателен оптимизъм се сблъсква с факта, че държавният секретар на САЩ е убеден привърженик на твърдата линия по отношение на Иран. Според американски медии Помпео е бил сред онези ключови фигури в администрацията на САЩ, които са настоявали за убийството на Сулеймани. Между другото, както признаха преди дни чиновници в правителството на САЩ, решението на Тръмп да даде зелена светлина на акцията срещу Сулеймани всъщност е било голяма изненада за ръководството на Пентагона.

От своя страна президентът на влиятелния американски Съвет по международните отношения Ричард Хаас изрази мнение, че планираното изявление ще даде възможност на Тръмп „да откликне като ехо” от страна на САЩ на уверенията на Зериф, че Иран не търси ескалация на напрежението, а още повече война. Тръмп би трябвало да каже, че САЩ не искат смяна на режима в Техеран и са готови да смекчат санкциите, ако Иран прояви истинска сдържаност в дейността си в ядрената и ракетната област, както и в региона, смята Хаас, който в миналото беше ръководител на отдела за политическо планиране в Държавния департамент на САЩ.

Няколко часа преди иранската операция министърът на отбраната на САЩ Еспер твърдеше, че Вашингтон иска деескалация, но топката, така да се каже, е в полето на Техеран. Сега тази „топка” явно се премества към САЩ. По какъв път ще реши Америка да се движи по-нататък, ще има ли ръководството на САЩ политическо мъжество и издръжливост, за да снеме заплахата от създаване на нов въоръжен конфликт ще стане ясно след изявлението на Тръмп.