Печат

В Русе отбелязаха 140 години от установяването на дипломатически отношения с Русия

Автор „Русия днес“. Публикувана в Форум България-Русия

Областният управител Галин Григоров отправи поздравления към председателя на Общинския съвет на „Съюз на пенсионерите регион Русе” Красимира Маринова по повод организирането и провеждането на тържествен концерт-рецитал под наслов „С Русия в сърцето”.

Във връчения поздравителен адрес от негово име се казва:

Единството между българи и руси винаги е било пример не само за установени отношения между държавници, но и за духовна близост между двата народа!…

Нека днес, когато отбелязваме тази бележита годишнина, си припомним своето минало, да се преклоним пред онези, които съхраниха и предадоха българския дух и култура, за да ни има днес и да продължим тяхното дело!…”

В поздравителния адрес се припомня още, че руски архитекти създават множество емблематични сгради в следосвобожденска България, сред които са Народното събрание, Военният клуб, храм-паметникът „Александър Невски”. Внимание беше обърнато и на ролята на граф Игнатиев за създаването на самостоятелна българска църква, както и върху дейността на руските книжовници, допринесли за написването на жития на българските светци.

Инициативата, която е посветена на 140-​ата годишнина от установяването на дипломатически отношения с Русия, се проведе на 7 май в зала „Изкуство” на Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Празничната програма включваше рецитали на познати български и руски стихотворения, както и множество песни и танци.

Сред присъстващите бяха генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, народните представители Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов, представители на Областната администрация в Русе и Община Русе, множество жители и гости на града, както и председателят на Руския клуб в града Мевлюха Станчева.

Поздравителни адреси бяха връчени и от името на кмета Пламен Стоилов от името на председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно управление Искрен Веселинов.

По време на събитието беше почетена паметта на загиналите в авиокатастрофата на летище „Шереметиево”.