Печат

Русия и САЩ: В началото на пътя към нормализиране на отношенията

Автор „Русия днес“. Публикувана в Геополитика

Интервю на Владимир Путин пред американската телевизия Fox News, взето непосредствено след срещата му с Доналд Тръмп

- Оценявате ли срещата като отправна точка и повратен момент? През последните години бяха направени усилия за изолирането на Русия.

- Виждате, че усилията не се увенчаха с успех. И не можеха да се увенчаят, като се имат предвид размерите и значението на Русия в света, включително в сферата на глобалната сигурност. А също — в икономиката, най-малкото като се има предвид енергетиката.

Разбирането за това, което ни обединява, над какво трябва да работим заедно, ще ни доведе до мисълта, че трябва да прекратим да се борим един с друг и напротив — да обединим усилията си за преодоляване на общите тревоги. Затова смятам, че сме в началото на пътя, че дадохме добър старт.

- Един от въпросите, който пречи на това движение, е обвинението, че Русия се е намесвала в изборите в САЩ. Появи се обвинение на спецсъветника Мулър, че 12 офицера от ГРУ са участвали в хакерски атаки срещу компютри на Демократическата партия.

- Всички говорят за някаква мнима намеса на Русия в предизборната кампания. Казвах още през 2016 г., ще повторя и сега, защото искам американските зрители да го чуят. Русия като държава никога не се е намесвала във вътрешните работи на САЩ, още повече — в изборите. Тогава ставаше дума за разбиването на пощата на кандидат от Демократическата партия. Имаше ли нещо фалшифицирано в изтеклата оттам информация? Искам американците да чуят това. Имаше ли подмяна на фактите, или огласяване на лъжлива информация? Не. Хакерите, както беше казано, бяха разкрили информация, че в Демократическата партия се правят манипулации в полза на един от кандидатите. Това бе всичко. В ръководството на партията подадоха оставки, т.е. признаха фактите. Според мен това е главното. Трябва да се прекрати с манипулацията на общественото мнение в САЩ и да се поднесат извинения пред избирателите за стореното, а не да се търсят виновни, които уж били разбили пощата.

Сега за конкретните обвинения на господин Мулър. Първо той обвини една наша компания, която се занимава с дребен ресторантски бизнес. Тя си нае американски адвокати и защитава името си в американски съд. Досега той не е открил нищо, никаква намеса от страна на тази компания.

Сега по повод на руските граждани, посочени в обвиненията. Между САЩ и Русия от 1999 г. има действащ договор за криминалните дела. Защо господин Мулър не го използва и не ни изпрати официално запитване в рамките на договора? В съответствие с него нашите следователи биха могли да разпитат всички, заподозрени от американска страна. Защо това досега не е направено? Това просто ме учудва. Никой не се е обръщал към нас официално.

- Защо според вас Мулър огласи обвинението си само три дни преди срещата ви с Тръмп?

- Това абсолютно не ме интересува. Това са ваши вътрешни политически игри. Не превръщайте отношенията между Русия и САЩ в заложник на вашите вътрешни политически борби. Впрочем, използването им в тази бора за мен е очевидно и това не прави чест на американската демокрация, защото използването на правоохранителните органи по този начин е недопустимо.

- Смятате ли, че Мулър се опитва да саботира отношенията с Москва?

- Не искам да му давам оценка. Не е моя работа. Нека това прави Конгресът, който го е назначил. Впрочем съдът вече се усъмни, че той е бил назначен на тази длъжност в пълно съответствие с американския закон. Но и това не ми е работа, оправяйте се сами.

- В САЩ има много теории за това защо Тръмп не ви критикува. Държите ли някакъв компромат за него и лесно ли се общува с него?

- Учудва ли ви фактът, че ние с него разговаряме като интелигентни хора? Нима си струва да се срещаме, да пътуваме до Хелзинки — той през океана, а аз от Москва, да се съберем тук, само за да се нахвърляме един срещу друг с неприлични думи и да се караме? Това не съответства на дипломатическата практика. Тогава няма смисъл да се срещаме, щом ще се караме и ще си разваляме отношенията.

Компромат нямаме и няма как да имаме. Не искам да обиждам президента Тръмп и да прозвуча невежливо, но до момента, когато той обяви кандидатурата си, не представляваше за нас никакъв интерес. Той бе богат човек, но такива в САЩ има много. Занимаваше се със строителен бизнес, организираше конкурси за красота. Никому не идваше на ум, че някога ще стане президент. Той никога не е говорил за своите политически амбиции. Тъй, че това с компроматите е пълна глупост. На Петербургския форум тази година пристигнаха 550 крупни американски бизнесмени. Вероятно всеки от тях е по-крупен от Тръмп. Какво си мислите, че нашите спецслужби тичат след всички, следят ги и ги подслушват?

За разлика от вас ние с такива неща не се занимаваме. Явно вие съдите по себе си. Това не влиза в нашите планове, то е невъзможно и нищо подобно по отношение на Тръмп не сме правили.

- Как ще реагирате, ако НАТО приеме Грузия или Украйна?

- Много добре знам как работи механизмът за вземане на решения в НАТО. Разбира се, всичко се приема с консенсус. Но преди това с отделни държави се работи на двустранна основа, както стана с Полша и Румъния, където сега се разполагат елементи на стратегическата ПРО на САЩ. За нас това е пряка заплаха за нашата сигурност. Придвижването на инфраструктурата на НАТО към нашите граници крие опасност за нас и ние ще реагираме крайно отрицателно.

- На срещата на Г-7 Тръмп каза, че Крим е руски, защото там хората говорят на руски. Говорихте ли за това, че може да настъпи момент, когато анексията на Крим да бъде призната и Русия да се върне и клубът отново да стане Г-8?

- Първо ще ви поправя. Присъединяването на Крим не е анексия, защото единствената форма на демокрация е волеизявата на хората, живеещи на определена територия. В Крим хората гласуваха на референдум за независимост и присъединяване към Русия. Ако това е анексия, тогава какво е демокрация? 

Второ, запознати сме с позицията на Тръмп, че Крим е част от украинската държава. Днес той повтори своето становище, а аз му формулирах нашето. С това дискусията ни за Крим приключи.

- Според министъра на отбраната на САЩ Русия е най-голямата заплаха за Америка, по-голяма дори от тероризма. През март вие показахте ново поколение руски ракети, които преодоляват ПРО на САЩ. Видяхме суперракета, която лети над САЩ и пада над Флорида, където Тръмп има къща. Не направихте ли това с провокационна цел?

- В показаните видеоматериали въобще не се говореше, че ракетите са насочени към САЩ.

- Но там беше написано „Флорида”. Виждаше се на картата.

- Това не е вярно. Нямаше надпис „Флорида”. Нищо подобно не може да се види на картата. Показано бе, че ракетата обиколя земното кълбо. Погледнете внимателно и не плашете вашето население със заплахи, които не съществуват.

Ще напомня, че нашите системи се появиха като отговор на едностранното излизане на САЩ от Договора за ПРО. Ние от самото начало предупредихме, че няма да изграждаме система за ПРО, защото според нас тя не е ефективна и е скъпа, но ще направим всичко за преодоляване на вашата ПРО. Отговорът беше: „Американската ПРО не е насочена против вас, а вие правете каквото искате”. Добре, ние го направихме и го демонстрирахме. Но това е предмет на преговори и аз се надявам, че в сферата на стратегическата стабилност ще можем да намерим приемливи за двете страни решения, включително за ракетите със среден и малък радиус.

- Когато ви избираха за първи път през 2000 г., ви представяха като демократ реформатор. Какво се случи, как се променихте?

- Нищо не се е променило. Какъвто бях, такъв си останах. Но ние сме длъжни да реагираме. Когато Съветският съюз напускаше Германия, ни беше казано, че разширяване на НАТО на изток от обединена Германия няма да има. Вие плюхте на нашите възражения и на две вълни НАТО се разшири на изток. Настоявахме САЩ да не излизат от Договора за ПРО, те излязоха, въпреки нашето предложение да поработим заедно, но всичко беше отхвърлено. Има и други примери. Да вземем събитията в Югославия. Знаете, че Елцин тогава категорично възразяваше срещу тази военна операция, която не бе санкционирана от Съвета за сигурност на ООН. А това е единственият начин за употреба на въоръжени сили по законен път. Никой обаче не ни послуша.

Питахте ме за Крим, за Украйна. Не ние организирахме там военен държавен преврат и силова смяна на властта в нарушение на украинската конституция. Ние ли раздавахме кифлички на протестиращите? Наистина, там имаше сложни процеси, но не това е начинът те да бъдат решавани. При това къде? Непосредствено на нашата граница.

Затова с мен нищо не се е случило. Какво стана с вас ми се иска да знам. (С големи съкращения, kremlin​.ru)