Печат

"Валдай" - дискусия за бъдещето

Автор „Русия днес“. Публикувана в Геополитика

Тази седмица в Сочи се състоя XVI годишно заседание на дискусионния клуб „Валдай”. Във форума участваха 140 експерти от 37 страни, между които и няколко държавни глави. Негова основна тема бяха въпросите за влиянието на Изтока върху световните процеси, за ролята на Азия, чийто мироглед на фона на западните либерални ценности и на стагнираща икономика предлага нови модели за устойчиво развитие на света.

На това заседание ние искаме да се опитаме да определим понятието голям Изток — това изключително и огромно пространство. Искаме да направим това, защото светът е в процес на големи промени и цяла Евразия има какво да предложи — рационално и стойностно”, заяви председателят на Съвета на Фонда в подкрепа на дискусионния клуб „Валдай” Андрей Бистрицки.

В това огромно пространство и страните, които го образуват, Русия заема особено важно място. Днес всички признават нейната стабилизираща роля в това турбулентно историческо време. Достатъчен е примерът с участието й в събитията в Близкия изток, благодарение на което бе предотвратено създаването на терористичната Ислямска държава. Не трябва да се забравя, че екстремистите бяха на крачка от Дамаск и да постигнат целта си. Москва демонстрира не само решителност в ликвидиране на тази страшна и опасна за целия свят сила, но и виртуозна дипломация. „Всички помним колко големи отначало бяха разногласията между Русия и Турция по сирийския конфликт, а сега отношенията са повече от добри. Успоредно се развиват и партньорството в борбата срещу тероризма, и сътрудничеството в различни области”, коментира директорът на Програмата за стратегически изследвания на Фонда за политически, икономически и социални изследвания Хасан Басри Ялчин.

В дискусионния клуб мнозинството от участниците смятат, че пред Евразия не стои въпросът Изтокът да бъде противопоставен на Запада. „Би било неправилно да се разделим на Изток и Запад. Авторитетът на Русия е голям и затова Индия и други страни в огромния регион искат Русия да бъде посредник и миротворец, да действа като трета страна в спорове и конфликтни ситуации”, отбелязва директорът на Института за южноазиатски изследвания на Националния университет в Сингапур Си Раджа Мохан.

Русия е свикнала да бъде в центъра на различни схватки. Такава е нашата историческа съдба. Сега обаче имаме уникалната ситуация, когато Русия може да си позволи да не бъде в центъра на схватките. Нека се боричкат другите. Нашите т.нар. партньори — и на Изток, и на Запад, все се опитват да ни въвлекат и в някакъв сблъсък и с наша помощ да извлекат изгоди. Според мен Русия засега успява хем да бъде активна, хем да не се хвърля на амбразурата”, заяви директорът по научната работа на фонда за клуба „Валдай” Фьодор Лукянов.