Печат

Напразните заклинания на НАТО

Автор „Русия днес“. Публикувана в Геополитика

Завръщането на Крим в Русия се в превърна неизлечима психическа травма за Алианса

Преди седмица НАТО начело с генералния си секретар извърши в Украйна десант на високо равнище. В Киев бе организирано заседание на комисията „Украйна-НАТО“, а в Одеса — 4-дневни военноморски учения. В чест на тържественото атлантическо събитие група здравеняци, въоръжени с електрическа бормашина и кирки разбиха барелеф на маршал Георги Жуков, поставен на сграда в центъра на крайморския град. Така младата смяна на неонацисткия режим демонстрира на високопоставените чуждестранни гости, че не трябва повече да смятат украинците за нация освободителка на Европа от фашизма, а Одеса — за град герой. Засвидетелстваха пред тях неудържимото си желание да се влеят в натовските редици.

Агитката, водена от генсека Столтенберг, пристигна със стар репертоар и не можа да отвърне на украинското гостоприемство по подобаващ начин: все същите заучени рефрени, познати от 15 години. Повечето от тях звучаха неприлично фалшиво: че вратите на НАТО са отворени за Украйна, че Европа приветства реформите и борбата срещу корупцията. Забрави обаче да каже, че никой не чака украинците в Алианса и че Европа е възмутена от нежеланието и неспособността на киевската власт да се справи с престъпната олигархична система.

Връх на проявата на възпаленото съзнание на чиновника Столтенберг, от когото впрочем нищо не зависи, бяха претенциите отправени към Русия, записани в декларация на комисията „Украйна-НАТО“: да върне Крим под контрола на Киев. Много го притеснявало модерното руско оръжие, разположено на полуострова. „Ние решително осъждаме и не признаваме незаконната анексия на Крим. Осъждаме и продължаващото широкомащабно усилване на руската военна мощ на Крим, което е част от големия модел на руските агресивни действия в региона“, е написано в декларацията. Авторите не си дават сметка, че суверенно право е на Русия да решава какви въоръжения и къде да дислоцира на собствената си територия.

По всичко личи, че в НАТО губят всякаква връзка с реалността и здравия разум. В противен случай би трябвало да са наясно, че Москва не се шегува, когато казва, че принадлежността на Крим към Русия е свършен веднъж завинаги факт. „Ако НАТО и Украйна живеят в някакъв друг свят, в света на своите илюзии, това е техен проблем. Реалността е друга и тя се основава на волята на жителите на Крим, която бе изразена на референдум и законодателно оформена“, заяви членът на Обществената палата на Крим Денис Батурин.

По думите му обединяването на Крим с Русия се е превърнало в психологическа травма за западните политици, от която те не могат да се избавят. „В НАТО смятат загубата на Крим за едно от най-големите унижения, които са им били нанасяни в история. Затова се прави всичко възможно за запазване на санкционния режим, нужен за поддържане идеологическото единство на Запада и антируския курс в политиката, икономиката и военната сфера. Това влиза в противоречие с всички разумни доводи и международни правила“, добави Батурин.

Неотдавна Столтенберг даде своето обяснение за присъединяването на полуострова към Русия. То било резултат от нарасналото съперничество между великите държави. Според политолога Александър Сафонов днес Русия е главен аргумент за самото съществуване на НАТО. „Затова всяко изявление на атлантическите чиновници трябва да се възприема като инструмент за увеличаване на финансите на Алианса. Влошаването на отношенията между САЩ и Русия и между Европа и Русия работи именно в тази насока. Това е и причината в НАТО редовно да правят резки изявления, които трябва да послужат за увеличаване субсидиите за тази военна структура. Колкото по-лоши са отношенията, толкова по-добре за НАТО“, отбеляза Сафонов.

Процесът на свободно падане в ямата на абсурда в НАТО набира скорост и достига все по-нелепи форми. Неотдавна на посещение в Киев бе канадският депутат Джеймс Безан, който независимо от факта, че му липсват каквито и да е познания във военната сфера, реши да заплаши Русия, че Алиансът ще прехвърли подводници в Черно море. След него, вдъхновен от заклинанията на президента Владимир Зеленски за завръщането на Крим в Украйна, шефът на военния комитет на НАТО някой си Стюарт Пич се присъедини към ритуала на врачуване. Това обаче няма да им помогне да се измъкнат от омагьосания кръг на илюзиите и да ги излекува от психическата травма. „Защото Крим не е просто полуостров, а преди всичко — народ, който сам е избрал своята принадлежност и бъдеще. Този народ винаги се е чувствал неделима част от руския и никакви проклятия и заклинания няма да го върнат обратно“, коментира Сафонов.