Печат

Украйна пред мрачно и неясно бъдеще

Автор „Русия днес“. Публикувана в Геополитика

Когато лидерът на най-силната страна изпитва дълбока и необяснима неприязън към Украйна, а едновременно с това се отнася с уважение към Путин, това говори, че украинския президент Зеленски и страната му ги очаква мрачно и неясно бъдеще. Такова заключение по Си Ен Ен направи коментаторът с украински произход Майкъл Боцюрков. 

Той напомни, че в предизборната си кампания Владимир Зеленски обеща да възстанови мира в разрушената от войната източна област на страната, но тогава не можеше и да помисли, че Доналд Тръмп ще го заплаши да лиши Киев от 400 млн. долара военна и икономическа помощ, ако бившият комедиен актьор не му предостави материали, компрометиращи действията на бившия вицепрезидент Джозеф Байдън и сина му в Украйна. Както е известно, именно Байдън се кани да се се изправи срещу Тръмп за поста в Белия дом на президентските избори догодина.

Около тази интрига се разгоря скандал, който бе използван от Демократическата партия на САЩ за започване процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Попаднал неочаквано в този водовъртеж Зеленски и екипът му се опитаха да балансират по тънкото острие на почти невъзможния в случая неутралитет. От Белия дом обаче продължаваха да заплашват, че „спират помощта за тази дълбоко корумпирана страна, а в Киев избягваха публичните коментари с надеждата да се измъкнат от тази ужасно негативна история и да предизвикат симпатия и съжаление към нещастната Украйна“, обяснява авторът.

Майкъл Боцюрков цитира Альона Трегуб, генерален секретар на НАКО — неправителствена антикорупционна организация, специализирана да наблюдава отбранителния сектор и създадена със съдействието на „Трансперънси интърнешънъл“. „При Тръмп всяка страна може да попадне в такава неприятна ситуация. Но именно Украйна се оказа в неподходящо време на неподходящо място“, казва тя.

В това положение Зеленски трябва да решава сложния проблем с объркания мирен процес, да преговаря с Москва, без да знае дали може да разчита на подкрепата на администрацията на Тръмп, ако възникнат трудности. Ситуацията се усложнява още повече от факта, че много европейски страни вече не искат да подкрепят антируските санкции, въведени след присъединяването на Крим към Русия. Като пример за тенденциите в променящото се отношение на Европа към Украйна авторът посочва възстановеното членство на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което според него станало по настояване на Франция и Германия.

При обикновени обстоятелства Украйна, която се смята за верен съюзник на САЩ, би могла да разчита на подкрепата на Вашингтон в отношенията й с Русия. Но сега Тръмп е зает със своите вътрешни проблеми в битката с демократите и не обръща достатъчно внимание на Киев. Американският президент дори няма посланик в Украйна, а само временно управляващ посолството. „В крайна сметка, от тази ситуация може да се възползва Путин, който се чувства прекрасно в създалия се хаос и появилите се пукнатини в отношенията между САЩ и Украйна“, се отбелязва в коментара на Си Ен Ен.

Според автора се създава впечатление, че „Путин активно се стреми към постигане на мирно споразумение, което бившият президент Порошенко и неговият външен министър определят като капитулация. То би подготвило почвата за избори в Донбас, окупиран от подкрепяните от Москва опълченци. Това ще лиши Украйна от защитни механизми и гаранции, за които тя настоява“, обяснява Боцюрков. Той спестява на зрителите на тв компанията, че „мирното споразумение“, срещу което сега недоволства Порошенко, всъщност се съдържа в Минските споразумения, приети през 2015 г. и са подписани от него. Нещо повече, те бяха одобрени от Съвета за сигурност на ООН и във Вашингтон не веднъж са заявявали, че те нямат алтернатива в решаването на конфликта. Освен това никому в Си Ен Ен не прави впечатление странната логика, че опълченците по определение не могат да бъдат окупанти в собствената си страна. Явно се разчита на слабата информираност на американската аудитория, малка част от която има понятие къде на картата на света се намира Украйна.

В коментара, издържан в носталгичен тон, се предупреждава, че украинците вече са уморени от прекалено дългото очакване на мир в страната. Авторът съжалява, че в Радата още не е приет законът за свободна продажба на селскостопанските земи, очакван с нетърпение от американски компании. Той споделя растящия песимизъм на украинците, който у част от тях преминава в страх. Мнозина в Украйна вече смятат, че Владимир Зеленски няма да изкара до край президентския си мандат.