Печат

Украйна - прелъстена и изоставена

Автор Иван Данилов. Публикувана в Геополитика

САЩ ще предоставят на Киев възможност да изпита удоволствие от геополитическата самота

Влиятелното американско сп. „Тайм” внезапно обърна внимание на тежките последици от вътрешната политическа криза в САЩ: Киев се оказа изоставен от Вашингтон. Според авторите на статията „Украйна се чувства все по-самотна и пренебрегната поради развихрилата се във Вашингтон драма с импийчмънта”.

От гледна точка на желаната от Киев отвъдокеанска подкрепа всичко изглежда доста тъжно, ако става дума за реална помощ, а не за гръмки символични жестове. Именно със символите всичко е наред. Военната помощ криво-ляво се изплаща, джавелините се доставят, сенатори и конгресмени непрекъснато повтарят, че никога няма да признаят присъединяването на Крим към Русия. Наистина красивите жестове са в изобилие, но украинците не виждат нищо съществено по въпросите, които ги тревожат най-много и искат да видят конкретни действия от страна на САЩ: облекчаване на людоедските програми на МВФ, въвеждане на строги санкции срещу европейските партньори на „Газпром” и срещу европейските компании, заети в строителството на „Северен поток-2″. Засега Киев не вижда Вашингтон да предприема нещо сериозно в тази посока.

Украйна слуша много за това, че Русия е лоша, че трябва да се пречи на „Газпром”, както и декларации, че трябва да й се помага, за да стане икономически силна страна. На украинския бюджет обаче и на прокарването на тръби по дъното на Балтийско море тези декларации не се отразяват по никакъв начин. Нещо повече, „украинците все по-болезнено усещат, че процедурите, които се водят по импийчмънт на президента Тръмп, превръщат страната им в токсична”, пише „Тайм”.

До неотдавна никой в Украйна и в най-страшния си сън не би могъл да допусне, че ще се наложи да се лавира по острието на ножа между Доналд Тръмп и неговите привърженици, от една страна, и неговите политически противници — от друга. Като се има предвид жалостният тон, който струи от статиите в украинските медии, може да се предположи, че те се обръщат към Вашингтон с традиционния украински въпрос: „А защо нас ни бият?”. Отговор обаче така и не получават.

Мълчанието на САЩ е показателно. Хленчът на украинските политици омръзна на администрацията на Тръмп. В Белия дом вече не очакват те да предприемат каквито и да било рационални стъпки и просто престанаха да разговарят с тях. До този извод стига и Associated Press: „Член на Комисията по външните работи на украинския парламент се оплака пред нас, че официалните представители на САЩ все по-често проявяват безразличие към Украйна и с неприкрито нежелание се отзовават на нашите покани за среща”, предаде агенцията.

Списъкът с греховете на официален Киев — и при предишния, и при сегашния президент, може да бъде сведен под един общ знаменател. В предизборната борба за президентския пост през 2016 г. Украйна не само подкрепи Хилари Клинтън и всички отявлени врагове на Тръмп от Демократическата партия, но и след победата на 45-ия американски президент предприе всички допустими и недопустими дипломатически стъпки, зависещи от нея, за да бъде отстранен той от поста с обвинение за „сговор с Русия”. На всичко отгоре в тази операция взеха участие не само украински официални лица, но и представители на украинската диаспора в САЩ, които работеха за Демократическата партия в редиците на американските разузнавателни структури и Държавния департамент. 

Шансът да изкупят поне с нещо вината си пред Тръмп се състоеше в това най-малкото да започнат разследване на очевидно корупционните схеми на семействата на Джон Кери и Джо Байдън, изградени в Украйна. Екипът на Владимир Зеленски обаче се отказа от тази възможност. Резултатът не закъсня. Оценката за това не е на руски журналисти и политолози, а на американското списание въз основа на анкетирани украински политици и експерти.

Сам Тръмп призова Зеленски да се срещне с Путин и „да решат проблемите”. Според Ирина Герашченко — запалена националистка и запалена привърженичка на бившия президент Порошенко, се обяви против идеята на американския лидер под предлог, че подобна среща можела да доведе до оказване силен натиск над Украйна и до сключване на сделка на условията на Русия. „Нерешителността на Тръмп и липсата на ясна американска стратегия заставят Киев да прави отстъпки на Москва. Същевременно военната подкрепа на САЩ за Украйна укрепи позициите на Запада. Всяко съмнение, че тази помощ може да спре или да бъде замразена, може да доведе до крах на западното единство и ще позволят на Париж и Берлин да изиграят своята игра и сключат сделка с Москва. Веднага щом ролята на САЩ в Европа отслабне, влиянието на Русия ще се засили. Това е историческо махало, което Тръмп вече разлюля”, коментира Вадим Карасьов — директор на Киевския институт за глобални стратегии.

Всъщност, това, което украинският политически елит не трябва в никакъв случай да прави, е да критикува Тръмп за неговата нерешителност. Американският президент сега проявява ангелско търпение по отношение на Киев и то несъмнено е свързано с вътрешнополитически съображения. Ако той постъпи с Киев така, както му диктува собственият характер, това може да му навлече големи главоболия, а това е най-малкото, което му е нужно в момент, когато срещу него се водят слушания в Конгреса за продължаване процедурата на импийчмънт. По тази причина Тръмп нито иска, нито може публично да накаже Украйна. За негов късмет това и не му е особено нужно.

На официален Киев и на съчувстващата му американска армия от водещи медии вече много добре разбраха, че за да стигне украинската икономика до пълна катастрофа, на Тръмп му е нужно просто да бездейства. Такъв подход има и един допълнителен ефект. Враждуващите с президента чиновници от Държавния департамент и от спецслужбите сега с в недоумение: дали да положат всички усилия, за да помогнат на Украйна, но паралелно с това да рискуват кариерата си, ако Тръмп запази поста си на още един срок, или да не правят нищо и тихо да изчакат. Всеки, който познава украинските кариерни бюрократи, много добре знае на кого във Вашингтон симпатизират те. Тъкмо оттам идва и „украинската токсичност”, създаваща толкова проблеми на същите тези бюрократи.

Токсичността обаче тепърва ще се усилва и ще влошава отношенията между САЩ и Украйна. Това със сигурност предстои. Най лошото за Киев е, че когато процедурата по импийчмънт стигне до публично разглеждане в Сената, където Републиканската партия има мнозинство и ще ръководи процеса, юристите на действащия президент ще имат възможност да призоват за даване на показания всички участници в „украинския заговор” срещу Тръмп, подготвен от демократите и техните украински сподвижници.

Тогава на кръстосан публичен разпит под клетва в Сената ще бъдат подложени наетият от Демократическата партия влиятелен американски политтехнолог с украински произход Александра Чалупа, събирала компромат срещу Тръмп и неговия избирателен щаб в посолството на Украйна във Вашингтон. През същото изпитание ще премине и синът на украински имигранти подполковник Александър Виндман — директор на департамента за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, на чиито показания сега се гради конструкцията на импийчмънта. На въпроси в Сената ще трябва да отговарят и украинските политици и представители на силовите структури, способствали на бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син и на събирането на „доказателства” срещу Тръмп като „агент на Кремъл”.

Когато всичкото мръсно бельо на компанията Клинтън-Байдън бъде извадено от шкафа на украинската политическа шайка, водещите американски тв канали ентусиазирано ще се заемат с неговото изплакване.Но това ще бъде самото началото на голямото пране, което предстои в изпълнената с напрежение година на президентски избори в САЩ и агонизираща Украйна. И тогава на финала на този долнопробен спектакъл Вашингтон ще предостави на Киев възможността да усети цялото великолепие на геополитическата самота.

(ria​.ru)