Печат

Колективна загуба на здрав разум

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Естонската информационна агенция ERR съобщи, че Талин и Рига планират да въведат мито на внасяната от Русия електроенергия, тъй като тя е два пъти по-евтина от естонската. Талин произвежда собствена електроенергия, използвайки добивания в страната шистов газ. Местните правозащитници водиха дълги битки срещу добива, но усилията им бяха напразни.

Целта на новите мита е да бъде подкрепен националният производител, макар да надделяват политическите мотиви. Така например Литва реши да прекрати доставките на ток от Беларус, след като там бъде завършено строителството на АЕЦ в Гродненска област. Лидер в тази пропагандистка акция е литовският президент Даля Грибаускайте, която нарече Беларуската АЕЦ „геополитически проект”. За това решение на Талин, Рига и Вилнюс ще трябва да заплатят гражданите на трите републики. По времето на Съветския съюз Прибалтика бе свързана с Беларус и Русия в единен енергиен пръстен. Сега, водени от политически амбиции и безпрецедентни русофобски настроения лидерите на прибалтийските страни си поставиха за цел да разрушат изгодната за самите тях енергийна система. „Под предлог, че искат да се избавят от „руската зависимост” Естония, Литва и Латвия предприеха стъпка към сериозни материални щети за своите държави”, казва преподавателят във Финансовия университет към правителството на РФ Станислав Митрахович.

Не трябва да се забравя и натискът, на който Прибалтика е подложена от страна на Евросъюза. В резултат от него в Литва бе закрита Игналинската АЕЦ и това удари по икономиките и на трите републики. „Колкото и абсурдно да звучи, но това е техен избор. Сега с въвеждане на мита върху вноса на руска електроенергия и с отказа от сътрудничество с Москва и Минск ще доведе до прекъсване на доставките на евтин ток за населението”, коментира експертът. Това ще предизвика необходимостта от реализация на собствени енергийни проекти и от внос на ток от Европа, чиято пазарна цена не може да се сравни с цената на електроенергията от Беларус и Русия. Така ще бъде нанесен поредният удар по икономиките на прибалтийските страни, които и без това, меко казано, не са в цветущо състояние.

Много по-разумно би било лидерите в Талин, Рига и Вилнюс да запазят сътрудничеството си с Москва и да сключат споразумение с Минск за доставка на ток от гродненската централа. Подобен подход би бил рационален на фона на икономическата действителност в Прибалтика, като се има предвид, че националните бюджети там се връзват с помощта на субсидиите от Евросъюза. А те, както е известно, първо рязко ще се свият след излизането на Великобритания от ЕС и второ, след някоя и друга година напълно ще спрат.

Интересно е, че в закриването на Игналинската АЕЦ, която гарантираше стабилно и евтино електроснабдяване на Прибалтика, главна роля изиграха Швеция и Финландия. Решението бе взето от Брюксел именно по тяхна инициатива. Сега Стокхолм и Хелзинки заеха мястото на доставчици на ток в Прибалтика”, обяснява експертът от Центъра за европейски изследвания от Института за международни икономически отношения на РАН Владимир Оленченко. За преноса на електроенергия от Финландия до Естония бяха прокарани два подводни далекопроводни кабела Energolink-​1 и 2, а от Швеция до Литва — аналогичен енергокабел Nordbalt. И в двата случая става дума за добиван в местни АЕЦ ток. „Като предлог за закриването на Игналинската АЕЦ бе изтъкнато, че тя не отговаряла на европейските изисквания за безопасност. Същевременно се премълчаваше фактът, че във Финландия, откъдето сега се внася електричество, работи АЕЦ от същия вид, строена по типов съветски проект”, коментира Оленченко.

Проблемът за потребителите в Прибалтика се усложни от присъединяването на трите страни към организацията Nord Pool, обединяваща държавите в Северна Европа. По този начин цените на електроенергията за бившите съветски републики се изравниха със скандинавските при неколкократно по-ниски доходи на населението.Тази пагубна политика не вещае нищо добро за енергетиката и общо за икономиката на Прибалтика. Абсурдът е, че тя се води единствено от политически и конюнктурни съображения, без да се влага елементарен здрав разум от икономическа гледна точка и с перспектива за развитие и благоденствие на гражданите в трите републики.