Печат

Сделка с неизвестен край

Автор „Русия днес“. Публикувана в Икономика

Венецуела обмисля да предаде държавната си петролна компания под контрола на руската „Роснефт“. Това съобщи венецуелският вестник El Nacional, цитиран от руските медии. В замяна Русия може да предложи облекчаване дълга на Венецуела, допълва изданието, позовавайки се на източници от петролната индустрия на страната.

В информацията се добавя, че Русия приветства сделката и че „Роснефт“ дори е изпратила технически екипи във Венецуела, за да се подготви за разширеното си участие в националния петролен гигант PDVSA. El Nacional твърди, че прехвърлянето не би довело до приватизация на компанията и че не е ясно още какъв ще бъде правният механизъм за сделката. До този момент обаче руската компания не потвърждава съобщението и отказва да го коментира.

Трансферът трябва да бъде одобрен от Националното събрание на Венецуела, което се контролира от основния опонент на президента Никола Мадуро — опозиционния лидер Хуан Гуайдо. След изборите през януари 2019 г. под натиска на Вашингтон повечето от държавите в Европа и част от Латинска Америка се опитаха да свалят Мадуро, като обявиха Гуайдо за президент на Венецуела, докато Русия и около 20 други държави, включително Китай, продължават да подкрепят Мадуро.