Печат

С литературно-музикална композиция почетоха паметта на Романови

В Лондон през септември се открива изложбата "Последният цар: кръв и революция" 

На 17 юли, в деня на мъченическата гибел на царското семейство Романови Московската държавна академична филхармония представи премиера на литературно-музикалната композиция „Восхождение”, създадена в памет на последната императорска фамилия. В основата на композицията са писма на император Николай ІІ и императрица Александра Фьодоровна, прочетени от артистите Дмитрий Певцов и Олга Дроздова. Сред почетните гости на вечерта бяха председателят на Руското историческо дружество Сергей Наришкин и членът на Централния съвет на Руското военно-историческо дружество режисьорът Никита Михалков. 

През цялата вечер от сцената на зала „Чайковски” звучаха произведения на известни руски композитори и паметни речи. 

Специално за тази дата Руското историческо дружество организира изложба на редки снимки на царската фамилия под наслов „Царский ковчег”. Представени са и части от дневниците и спомени на съвременници от онази далечна епоха. 

На драматичното събитие отпреди столетие ще е посветена и изложбата „Последният цар:кръв и революция”, която ще се открие в Лондонския музей на науката на 21 септември и ще продължи до 24 март 2019 г. 

Кураторите на изложбата са си поставили за цел да покажат каква роля са играли науката и медицината в живота на руския император и неговото семейство както приживе, така и след смъртта им — в разследването на обстоятелствата около тяхната гибел. „На фона на периода 1900 – 1918 г. — период на социални сътресения и война изложбата ще разкаже за значителното влияние на медицината в частния живот на царското семейство по това време, както и за прогреса в медицината и съдебната експертиза, които 70 години след трагичното събитие променят хода на разследването за изчезването на Романови”, се казва в съобщение от музея, цитирано от РИА „Новости”. 

За първи път фотоалбуми, направени от английски учител за императорското семейство, които са част от колекцията на Музея на науката, ще бъдат представени и ще дадат възможност да се надникне във всекидневието на Романови. 

Изложбата ще разкаже и за опитите да се лекува хемофилията на царевич Алексей, за проблемите със здравето на царицата и за курса по медицинска подготовка на императорските дъщери. „Изложбата ще разкаже и за това как царската фамилия по парадоксален начин се е доверявала на най-новите медицински открития, на народните и на духовните медицински практики. Стремежът на семейството да запази в тайна болестта на Алексей, както и нестандартните подходи на борба с нея, са подтикнали семейството към нееднозначни мерки, които в крайна сметка са способствали за падането на 300-годишната династия”, се казва още в съобщението на музея.

На изложбата ще бъдат представени веществени доказателства от мястото на гибелта на семейство Романови — зъбните протези на придворния лекар, брилянтова обица на царицата, икона с дупки от куршумите, както и подробности от невероятното съвременно съдебно разследване. 

По думите на директора на Музея на науката в Лондон Иан Блечфорд в изложбата ще участват експонати, предоставени от Великобритания, Русия и Америка.