Печат

В етноселото на Кустурица се проведе фестивалът "Большой"

Стотици хора от различни страни бяха гости на фестивала за руска класическа музика „Большой”, който се провежда от режисьора Емир Кустурца с подкрепата на компанията „Газпром нефть”, съобщи ТАСС. Фестивалът, чиито домакин е етноселото Дрвенград (Кустендорф)в природния парк Макра Гора е шести поред.

Дрвенград е построен от Кустурица специално за снимките на филма му „Живот като чудо”(2004 г.) В етноселото има площади „Андрей Тарковски”, „Диего Марадона”, „Николо Тесла”, улици „Иво Андрич”, „Никита Михалков”, „Ингмар Бергман”, „Че Гевара”, „Брус Ли” и други. По стените на сградите има графити, изобразяващи Фьодор Достоевски, а в центъра на селото — мазе, на чиято врата са изобразени като затворници екс генералният секретар на НАТО Хавиер Солана и екс президентът на САЩ Джордж Буш. 

По думите на члена на управителния съвет на „Газпром нефть” Александър Дибал фестивалът „Большой” е единственият в света фестивал за класическа музика, който се провежда в село или по-скоро в света на Емир Кустурица. „Та нали значимите филми са символи на живота, който сигурно не съществува и само големите режисьори създават свои светове — светът на Кустурица, светът на Бергман, светът на Михалков”, каза Дибал при откриването на музикалното събитие.

А Кустурица зададе въпроса:” Има ли други такива затънтени места в света, където с вертолет пристига великият диригент Гергиев и където свири великият пианист Денис Мацуев?”.

Хотелите едва побираха гостите на фестивала, а по пътищата към етноселото се образуваха големи задръствания. 

Фестивалът започна на 15 юли с изява на представители на руската балетна школа. Сцени от балета „Спящата красавица” и „Кой пее там” бяха изпълнени от Константин Костюков, директор на балета на Народния театър на Сърбия и от сръбски танцьори. Сръбско-френският ансамбъл Double sence изпълни „Времената на годината” на Вивалди и „Шехеразада” на Николай Римски-Корсаков. 

Тази година фестивалът продължи четири дни, през които журито с председател деканът на Музикалната академия на Източно Сараево Дражан Косорич оцени изявите на 60 участници в конкурса, включително на 27 възпитаници на музикални школи в Русия — от Москва, Тюменска, Омка, Томска, Оренбургска област, Ямало-Ненецкия и Ханти-Мансийския автономен окръг. 

Публиката слуша и аплодира такива изпълнители като пианиста Денис Мацуев, цигуларите Юлиан Рахлин и Роман Симович, които свириха с фестивалния симфоничен оркестър „Большой”, китариста Хари Лукас и много други известни изпълнители. 

На фестивала бе показан филмът на Андрей Кончаловски „Вуйчо Ваньо”, а китаристът Хари Лукас озвучи нямото кино на Всеволод Пудовкин „Шахматна треска”. Публиката високо оцени оперната певица Естер Устаева. В рамките на програмата се представиха и джазови изпълнители.