Печат

Хорът на Турецки за първи път пя песни за победата във Вашингтон

За първи път Хорът на Турецки пя песни за победата във Вашингтон в рамките на музикалния исторически маратон „Песни за победата: Unity Songs”. Концертът на Хора на Турецки и арт-групата Soprano Турецки се състоя на централната улица в близост до Капитолията, главните музеи и историческите монументи на американската столица.

По думите на ръководителя на колективите, музиканта и продуцента Михаил Турецки, главният символ на тази акция е призивът към обединяването на всички народи. 

Въпреки, че в политическата и икономическата сфера съществува турболентност между Русия и САЩ, има възможност за продължаване на диалога на културно равнище”, каза Турецки. Той изрази увереност, че в навечерието на 9 май подобно действие е много уместно.

Трябва да изградим мостове на приятелство и да разтопим ледовете на недоверието. Това е нашата обща победа. Имаме повод заедно да се радваме, защото тази победа е и на съюзниците. Тази победа е на великия съветски народ над фашизма, но съюзниците също са взимали активно участие”, отбеляза Михаил Турецки.

На концерта във Вашингтон песните „Катюша”, „Калинка-Малинка”, „Подмосковные вечера” и военните песни „Смуглянка”, „Три танкиста”, „Майский вальс”, „День Победы” прозвучаха на руски и на английски език.

Това е много важно послание, че за нас най-важното е да запазим крехкия мир, че днес всички ние — Руската федерация, ЕС, Казахстан, Китай, САЩ и други трябва да се обединим, за да запазим мира”, отбеляза още Турецки. Организаторите на концерта съобщиха за ТАСС, че на събитието са присъствали около 2 хиляди души. 

Песни за победата” е проект на Правителството на Москва, който се реализира с подкрепа на руското външно министерство и Министерството на културата на РФ. Музикалният проект стартира през 2015 година, когато първият концерт се провежда в Москва. На 9 май 2016 година Хорът на Турецки представя богата музикална програма в Севастопол, а на 7 май 2017 година — на площада „Жандарменмаркт” в Берлин.

Миналата година музикантите обиколиха с турне, посветено на Деня на победата Франция, Словения, Австрия, Германия, Белорусия, Русия, Израел и САЩ

Тази година маршрутът е още по-разнообразен. Маратонът започна от Италия (Рим), продължи във Франция (Париж), САЩ (Вашингтон, Ню Йорк), Канада, Полша, Унгария, Чехия, Австрия, Германия, Китай и Белорус. Главното събитие тази година стана концертът им на Белоруската гара в Москва на 9 май в Деня на победата.