Печат

В Индия откриха изложба на Елена Рьорих

В Института за хималайски изследвания „Урусвати” в музейния комплекс, посветен на семейство Рьорих, се откри изложба на Елена Рьорих, съпругата на известния руски художник Николай Рьорих. 

Руският куратор на Международния мемориален тръст „Рьорих” Лариса Сургина съобщи, че рисунките за изложбата са предоставени от Международния център „Рьорих”.

Тази година е юбилейна. През 2019 година се навършиха 140 години от рождението на Елена Рьорих (12.02.1879 – 05.10.1955), затова в нашия комплекс в хималайския Кулу сега се провеждат културни събития, посветени на тази дата. В началото на май тук се проведе международен семинар, посветен на живота и дейността на тази прекрасна жена, съпруга и съратник на Николай Рьорих, основателка на учението „Жива етика”. Сега за широката публика открихме изложба с нейни рисунки. Тези творби на Елена Ивановна за първи път се показват в Индия”, поясни Сургина.

Тя отбеляза, че общо в изложбата са включени 24 рисунки, които ще станат част от експозицията на института „Урусвати”, където вече има зала „Елена Рьорих”. Институтът „Урусвати” е основан от семейство Рьорих през 1928 година. Той е първият институт за Хималайски изследвания.

Николай Константинович Рьорих (9 октомври 1874 г. — 13 декември 1947 г.) е руски художник, писател и поет, археолог, обществен деец, мистик, философ и просветител, който се е интересувал от темите за окултното и хипнозата. Според някои наблюдатели картините му имат хипнотично излъчване.

Роден е в Санкт Петербург, Русия, в семейство на заможен нотариус. Живял е по цял свят чак до смъртта си в Химачал Прадеш, Индия. Дипломиран художник и адвокат. Интересите му са в областта на литературата, философията, археологията и особено изкуството. Николай Рьорих е самоотвержен защитник на каузата за запазване на изкуството и архитектурата по време на война. Няколко пъти е номиниран за Нобелова награда. Автор е на така наречения Пакт на Рьорих за защита на културното наследство.

Неговата съпруга Елена Рьорих е известна най-вече като създател на философската система „Жива етика”. Синът на Рьорих Юрий е бил изследовател на Средна Азия, автор на тибетско-англо-руско-санскритски речник, както и на монографии по история за Средна Азия. Вторият им син Святослав Рьорих е бил известен художник и обществен деец, удостоен с една от най-високите награди в Индия Падма Бхушан (Орден на Лотоса).

Съдбата му е свързана и с България, където той идва няколко пъти за изложби на негови творби и на Николай Рьорих. Той е съинициатор на започнатите от Людмила Живкова национални програми за естетическо възпитание и международната детска асамблея „Знаме на Мира”. Впечатлен от начинанията, Рьорих подарява на България над 400 картини на Николай Рьорих и свои собствени. Святослав Рьорих подготвя създаването на център „Рьорих” в България. През 1981 той е награден с най-високи български ордени във връзка с 1300-годишнината на България и за изключителен принос към изкуството и културата и укрепването на дружбата и сътрудничеството между България и Индия. Избран е за почетен академик на Националната художествена академия в България, а след става академик и в Русия.