Печат

С литературно-музикална вечер Владимир Стоянов отбеляза своя юбилей

На 26 септември в Руския културно-информационен център (РКИЦ) се проведе литературна вечер, посветена на 60-годишнината от рождението на поета, литературоведа, преводача, композитора и изпълнителя на авторски песни Владимир Стоянов. 

Аудиторията се оказа тясна да събере всички почитатели и приятели на българския творец. Събитието бе организирано от Съюза на българските писатели и Фондация „Устойчиво развитие за България” при съдействие на РКИЦ. В топла, приятелска обстановка, с много музикални и поетични творби, изпълнени от автора, беше представена най-новата книга на Владимир Стоянов „Благовестието на думите”, която се представя на читателя заедно с компакт диск с авторски песни в изпълнение на поета с китара. Слово при представянето произнесоха Станка Шопова, Боян Ангелов, Димитър Христов, Петър Андасаров, приветствия поднесоха съветникът по култура в посолството на Русия в България Алексей Новосьолов и и.д. директорът на РКИЦ Олга Широкова.

Творчеството на Владимир Стоянов е дълбоко патриотично, мъдро и добро. Тясно е свързано с българо-руските отношения и славянството. Той е признат като голям творец и търсен партньор на авторитетни културни институции в Русия, такива като Съюза на писателите на Русия, Литературния институт „М.Горки”, „Литературная газета” и др. Предстои гостуване на автора в Москва, където ще се състоят редица срещи с московската аудитория — творческа вечер в българското посолство в Москва и среща с български студенти по повод Деня на Народните будители, творчески срещи с руски литератори и творци.

Владимир Стоянов е член е на Съюза на българските писатели, на Градския съюз на писателите в Санкт-Петербург и на Московската градска организация към Съюза на писателите в Русия, вицепрезидент на Международната асоциация „Искусство народов мира”.

Той е един от основателите, организаторите и участниците на Салоните на изкуствата в родния му град Варна, на редица международни проекти, фестивали, писателски семинари с участието на литературния институт „Максим Горки”. От 2012 г. до януари 2019 г. е ръководител на Славянския център в СОК „Камчия”. Негови творби са публикувани в редица национални, руски, украински, естонски и полски вестници, списания, антологии, алманаси и сайтове, излъчвани са по радиото и телевизията у нас и в чужбина. Произведенията му са превеждани на руски, украински, полски, китайски и испански език.

Владимир Стоянов е носител на многобройни български и чуждестранни награди.