Печат

В „Нощта на изкуствата“ се откриха 7 виртуални концертни зали

През 2019 година проектът „Общоруска виртуална концертна зала“ се реализира в рамките на националния проект „Култура“. Виртуални зали се откриват по цялата страна и сега в Русия има вече повече от 50, които дават възможност на зрителите да гледат излъчването на мероприятия от най-големите културни учреждения в режим онлайн и с високо качество.

Често говорим за укрепването на общественото и междунационалното съгласие, за нравствените ориентири и идеали, за единението и съвместното съществуване на многобройните народи на нашата страна. И тук ролята на културата е трудно да не се оцени. Това, ако щете, е цивилизационна основа, която отдавна вече обединява регионите на Русия в едно цяло — каза зам.-министърът на културата на РФ Олга Яровая през изданието „Култура.ру“. — В продължение на няколко години ние с всички сили повишаваме достъпността на културата, преди всичко в регионите, в малките градове и селата, в най-отдалечените кътчета на страната. Един от своеобразните проводници на култура за нас стана проектът „Общоруска виртуална концертна зала“. За „Нощта на изкуствата“ бяха открити седем нови зали — в градовете Назран (Ингушетия), Магадан, Унеча (Брянска област), Жуков (Калужска област), Буй (Костромска област), Кандалашка (Мурманска област) и Остров (Псковска област).

На 3 ноември „Нощ на изкуствата“ се проведе в Русия за седми път. Музеи и театри, изложбени и концертни зали, библиотеки и клубове по цялата страна работиха с удължено работно време и представиха на посетителите специални програми — тематични мероприятия, срещи с писатели, музиканти, художници и актьори и пр. През 2019 година „Нощта на изкуствата“ установи нов рекорд — в рамките на акцията по цялата страна се състояха повече от 4,5 хиляди мероприятия.