Печат

„Филхармоника“ за първи път гастролира в чужбина

На 1 ноември на сцената на музея „Чайковски и Москва“ при голям успех се състоя концертът на квартет „Филхармоника“ в рамките на проекта на Българския културен институт(БКИ) в Москва „Нова българска музика“, посветен на Деня на народните будители. 

Прозвучаха произведения на Марин Големинов — „Пет зарисовки за струнен квартет“, на Милчо Левиев — Струнен квартет (посв. на П. Хиндемит) и на Дмитрий Шостакович — Струнен квартет № 3 фа мажор, op. 73.

Залата беше препълнена с международна публика от университети и посолства наред с цигулари и изкуствоведи. Аудиторията бе силно впечатлена от прецизната интерпретация на „Зарисовките“ на Големинов, от силата и виртуозността при изпълнението на Струнния квартет на Милчо Левиев.

Това е единственият квартет на знаменития музикант, прегърнал джаза като любим жанр. За щастие на музикантите, той лично е чул изпълнението им и е сложил „авторския си знак“ върху създадената от тях музикална картина. Московската публика, пленена от изпълнението им, ръкопляска дълго, докато не чу на бис третата част на творбата. Преди това бе изпълнен Квартет на Шостакович. Камерната музика на композитора е особено любима в България и квартет „Филхармоника“ е намерил своя ключ към нея, препращайки я отново в безкрая на вечността.

Струнният квартет „Филхармоника“, сформиран неотдавна, за първи път гастролира в чужбина, но ако съдим по московския им дебют тепърва им предстоят аплодисменти из цял свят. Впрочем, това е било предвидимо още при създаването на Квартета от музиканти, свирили в оркестри под диригентската палка на знаменити диригенти и представящи своето изкуство като музиканти в оркестъра на Софийска филхармония.