Печат

Разработиха метод за бързо откриване на метеорити

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Мария Грицевич, учен от Уралския федерален университет (УрФУ) и университета в Хелзинки, представи методика за бързо откриване на метеорити. Изследването е публикувано в научното списание The Astrophysical Journal, което се издава в САЩ и публикува статии по астрофизика и астрономия.

Традиционно метеоритите са сортирани, като определянето на траекторията им досега е ставало ръчно чрез анализ на такива параметри

Печат

Роботът "Артьом" ще управлява новия космически кораб "Орел"

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Антропоморфният пилот с работното име „Артьом” ще е първият пилот на новия транспортен космически кораб „Орел”, който ще полети в Космоса през 2023 година. Това съобщи в интервю за ТАСС изпълнителният директор на руската държавна корпорация „Роскосмос” Александър Блошенко.

По думите му, в първите тестови полети на кораба „Орел” за вътрешни

Печат

В Перм намериха нов метод за лечение на рак

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Лекари от Пермския регионален онкологичен център започнаха да използват иновативен метод за лечение на метастази на рак на простатата с помощта на радиофармацевтик Ксофиго (радиев хлорид-223). 

По думите на зам.-началника на отдел за радионуклидна диагностика в Пермския онкологичен център Наталия Хорева, препаратът се влива на пациента

Печат

Създадоха лекарство против инсулт

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учени от Новосибирск са създали уникално лекарство за лечение на заболявания на сърдечносъдовата система, включително исхемичен инсулт, съобщи телевизия „Звезда”.

Новото лекарство съдържа пречистени клетки, които се използват за тестване на нова синтезирана молекула на полиаргинин.

Лекарството вече е преминало първите лабораторни