Печат

Езерото Селигер се оказа река

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Служители на Географския институт на Руската академия на науките стигнаха до извода, че езерото Селигер и други Горноволжски езера са били част от речна система. 

Такова неочаквано заявление бе направено от учените след зимната експедиция до изворите на Волга, която се проведе от 19 до 28 януари тази година в околностите на град Осташков.

Специалистите от Географския институт на РАН са пристигнали на

Печат

Руски учени взривиха с лазер опасен за Земята астероид

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Руски учени от Московския институт по физика и технологии заедно с други специалисти създадоха модел на потенциално опасен астероид и го унищожиха с лазер.

С помощта на експеримента изследователите успяха да определят точната маса на ядрения заряд, необходим за предотвратяване на евентуален сблъсък на небесни тела със Земята, пише

Печат

Как сънят влияе върху продължителността на живота?

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Хората, които спят по-малко от седем часа, са изложени на риск от получаване на проблеми с имунитета, а също могат да се разболеят от захарен диабет, артериална хипертония и други заболявания. Тоест, по думите на ръководителя на катедрата „Медицина на съня” на Първи московски държавен медицински университет „Сеченов” Михаил Полуектов, относно

Печат

Специалисти създават мрежа от станции за изследване на вечния лед

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Томски учени в Западен Сибир създават мрежа от научни станции и обекти за изследване на вечния лед. Изследователският мегапрофил ще се простира от запад на изток в Сибир по континенталния градиент. Той бързо ще отчита новите тенденции в изменението на климата и ландшафта.

Западен Сибир е идеален за подобни изследвания, тъй като тук се