Печат

На Таманския полустров откриха древногръцки музикални инструменти

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

В рамките на археологическите разкопки на Таманския полуостров учени от Института по археология на РАН са открили останки на древногръцки музикални инструменти — арфа и лира. 

По думите на специалистите до настоящия момент се е знаело за една частично запазена древногръцка арфа от некропола Пирея (Атина) и части от арфа от некропола в град Тарант, разположен на територията на Велика Гърция в Южна Италия. 

Арфата, намерена на Таманския полуостров се оказа една от най-ранните и добре запазени в целия древногръцки свят. Тя представлява вариант на древногръцка арфа, известна като „тригон”. От нея се е запазила костна основа. Предполага се, че инструментът е имал 30 струни”, разказа ръководителят на Сочинската експедиция Роман Мимоход. 

Археолозите са открили и детайли от китара (един от най-разпространените видове лира). Изследователите са намерили костна основа и части от желязо за укрепване на струни, а парчетата дърво са доказателство за това, че частите са били закрепени към дървен корпус на музикалния инструмент.

Находките са открити в рамките на изследванията на древен некропол недалеч от село Волна в подножието на планината Зеленская в Тюмрюкския район в Краснодарския край. По думите на археолозите, на това място през VI век пр.н.е. и до IV век преди християнството в Русия е съществувала гръцка община — един от градовете на Боспорското царство, което се е простирало по двете страни на Керченския пролив.