Печат

В Свердловска област спелеолози изследваха ледена пещера

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Уралските спелеолози за първи път проведоха пълно изследване на пещера в района на град Ивдел Свердловска област, където се намира най-големият ледник в региона. По време на експедицията в пещерата е било открито голямо количество кости на животни, съобщи за ТАСС Евгений Цурихин — председател на Руския съюз на спелеолозите (РСС) за съхранение и използване на пещерите и координатор на научната комисия към Асоциацията на спелеолозите от Урал.

Пещерата Тошемска Ледена се намира на 20 км от селището Полуночное в Ивделски район на Свердловска област. Проведохме пълни проучвания — изследвахме разположените там езеро и ледник, който е най-голям в областта. Беше открито голямо количество кости от животни, които бяха заснети”, каза той.

По думите на Цурихин занапред се планира пещерата да се изследва заедно с учените, за да може да се оцени състоянието и приблизителната възраст на намерените кости. „Намиращото се тук обширно подводно езеро с прозрачна вода може да направи пещерата място за постоянни тренировъчни и изследователски гмуркания на спелео-гмуркачи. Този път ние проведохме топографско изследване на цялата пещера, също така измерихме езеро с дължина 35м, ширина 25м, дълбочина 7м”, добави събеседникът на агенцията.

Ежегодно уралските спелеолози намират и изследват от 40 до 60 нови пещери. В началото на 2018 г. по време на експедицията в Свердловска област бяха намерени 7 не много големи пещери в района на река Северна Тошемка.