Печат

На МКС печатат жива тъкан на 3D-биопринтер

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Руският космонавт Олег Коненко пристига на Международната космическа станция (МКС) на 3-​ти декември и пристъпва към експеримент по печатане на живи тъкани на 3D-биопринтер, който е доставен на МКС от новия екипаж. За това съобщиха от пресслужбата на Федерална космическа агенция Роскосмос.

На този етап вече са получени първите резултати от експеримента — в условия на безтегловност е конструиран органът — щитовидна жлеза на мишка”, се казва в съобщението. 

Трима от членовете на екипажа на МКС — Сергей Прокопиев (Роскосмос), Серена Ауньон (NASA)и Александър Грест (Европейска космическа агенция) ще вземат със себе си тъкани и образци, получени в резултат от експеримента и на 20 декември трябва да се завърнат на Земята, където материалът ще бъде изследван. В началото на 2019 година резултатите от получените данни ще бъдат обявени, уточняват от Роскосмос.

Биопринтерът „Орган.Авт” е разработен за провеждане на първия в света експеримент по печатане на живи тъкани в орбита. Той е доставен на МКС на 3 декември на пилотирания кораб „Съюз МС-11″. Апаратът е създаден за обработка на живи тъкани, а впоследствие и органи, но също така може да се използва за изучаване влиянието на условията в Космоса върху живите обекти по време на дълги полети. Заявител на експеримента е лабораторията за биотехнически изследвания 3D Bioprinting Solutions. Новата руска компания е дъщерна на компанията „Инвитро”. Проектът за „магнитен 3D-​биопринтер, в чиято реализация участват „3D Биопринтинг солюшенс”, Федералната космическа агенция Роскосмос и компанията „Инвитро”, започва своята работа през 2016 г. В рамките на проекта е създаден биопринтер за печатане на живи тъкани и конструиране на органи в условия на липса на гравитация.