Печат

Топенето на ледовете в арктическите морета е стабилизирано

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Количеството на ледовете в арктическите морета, което достигна исторически минимум по време на наблюденията в началото на 2010 година, сега се е стабилизирало, съобщи в интервюто за ТАСС директорът на Арктическия и Антарктическия научно-изследователски институт Александър Макаров. 

Следим ледената обстановка постоянно, имахме абсолютните минимуми на площта на ледовете в арктическите морета през 2007 и 2012 година, но през последните две години ситуацията се стабилизира. През този сезон в морето Лаптеви и в Източносибирско море обстановката с леда е много тежка (за водния транспорт във връзка с голямото количество лед — отбелязва ТАСС), така че не можем да кажем, че топенето на ледовете е линеен процес”, каза Макаров на форума „Арктика: Настояще и бъдеще”.

По думите му последните данни дават основание да се предположи, че много екологични и климатични процеси, които по-рано са се считали за признаци или даже за причини за глобалното затопляне, са циклични.

За последната година на нос Баранов (Архипелаг Северна земя)протича намаляване на ледника. За последните 20 години активно е протичало натрупване на лед, а през последните година и половина-две протича разтоварване на ледниците, топене” — поясни Макаров.

Сходна е ситуацията, по думите на директора на Научно-изследователския институт, и с отделянето на метан от разтапящата се вечна замръзналост. „Ние 20 години провеждаме задълбочено изследване на замръзналостта в делтата на река Лена, динамиката на отделянето на парниковите газове. Тази работа ни доближава до разбирането, че разговорите за „метановата бомба” и за това, че отделянето на метан (по време на топенето на вечната замръзналост) определя затоплянето на климата, не е съвсем правилно. По-скоро отделянето на метан има регулярна природа и не е катастрофален процес, който се развива именно през последните години”, каза той.