Печат

На Ямал откриха нетипичнни за региона растения

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учените от Тюменския държавен университет и Института по проблеми по усвояването на Севера на Тюменския научен център към Сибирското отделение от РАН откриха в Тазовския район на Ямало-Ненецкия автономен окръг(ЯНАО) нетипични за климата на арктическия регион растения, които са характерни за умерените ширини. За това съобщиха във вторник от пресслужбата на университета.

Учените проучиха растителното разнообразие на Тазовския район на ЯНАО и забелязаха нехарактерни за Ямал растения. Те са отбелязали 263 вида растения, като преобладават семействата Острицови, Житни и Сложноцветни”, се казва в съобщението.

По думите на старшия преподавател от катедрата по екология и генетика на Тюменския университет Валентина Рябикова, нетипичните за региона растения, намерени по време на експедицията, са характерни за умерените ширини.

Както поясниха от пресслужбата за ТАСС, занапред наблюденията ще бъдат продължени с определянето на появата на нетипичните за дадената територия растения и ще се изяснява дали това е свързано с активното усвояване на Севера и залежите на въглеводороди или с промените в климата.

Затова работата ще бъде продължена следващата година. Освен това изследванията за измененията на фауната ще станат важна част от работата на учените в рамките на създадения в Тюмен междурегионален научно-образователен център (НОЦ) в рамките на националния проект „Наука”- уточни събеседничката на агенцията.

Гигантският полуостров, част от който се присъединява към Тазовския район на ЯНАО, има излаз на Карско море. Територията е със суров климат. Най-северната част на полуострова влиза в състава на държавния природен резерват „Гидански”.

По-рано бе съобщено, че идеята за създаването на междурегионалния НОЦ е била подкрепена на Съвета на ректорите на университетите от Тюменска област през септември 2018 г. Проектираният в региона център може да обедини десет университета, девет научни организации и да се концентрира върху темите, които отчитат спецификите на територията.