Печат

Устройство автоматично превежда устната реч в текст

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

В Русия пуснаха в производство устройство, което автоматично превежда устната реч в писмен текст. Новата технология ще позволи на хора с увреждания на слуха и такива без здравословни проблеми да влязат в диалог. Отбелязва се, че е планирано технологията да влезе в масово производство още през юни тази година.

В момента апаратът се тества в Дома на сляпо-глухите в село Пучково в Троицкия административен окръг на Москва. Подготвя се тестване на устройството в голяма руска банка. Също така се планира технологията да бъде внедрена в многофункционални центрове (МФЦ) и клонове на мобилни оператори. Това съобщи Денис Кулешов, ръководител на компанията-разработчик — Лаборатория „Сензор-тех”, цитиран от агенция ТАСС.

Кулешов обясни, че „Чарли” е диск с диаметър около 12 сантиметра. Устройството се поставя на масата, свързва се с монитор на мобилно устройство, таблет или Брайлов дисплей, и когато човек каже нещо, на тях се появява съответният текст.

Разработчикът добави, че вече има предварителни поръчки за новата техника, от която има достатъчно бройки, за да започнат доставки през юни.