Печат

Как се е самоотбранявал град Болгар

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учени от Института по археология на РАН установиха, че първата столица на Златната орда (град Болгар), не е имала крепостни стени и кули. Главният град на империята на номадите през XIV век се е защитавал от враговете си с дълбок ров и високи насипи. 

Дължината на укрепленията, разследвани от археолозите е около шест километра, насипът е бил с височина до 4 метра, а дълбочината на рова от 2,5 до 4 метра.

Не можахме да намерим върха на насипа и някакви други, включително дървени отбранителни съоръжения”, се казва в публикуваната монография „Изследвания на укрепленията на Болгар 2014 – 2015 г.” на Владимир Ковал и Павел Русаков.

На базата на археологически проучвания и писмени доказателства, учените предполагат, че ровът и насипът са защитавали града от внезапните набези на „конската лава”. За да преодолеят укрепленията, конниците първо е трябвало да слязат от конете и да влязат в ръкопашен бой с охраняващите укрепленията. На гарнизона и жителите на Болград е било необходимо да отблъснат само първата атака и да удържат позициите си, докато дойдат подкрепления отвън.

Както е посочено в статията на сп. „Наука и жизнь”, укрепленията около града са били издигнати не по-рано от 40-​те години на XIV век. С оглед на писмени данни, това е станало между 1359 и 1367 година по време на гражданската война в Златната орда. През 1361 Болгар е бил опожарен, а 70 години по-късно градът бил разрушен. Така Казан станала столица на региона.

Градът Болгар е столица на Волжка България и първата столица на Златната орда. Той възниква в VIII-​IX век и много бързо се превръща в голям търговски център. Градът достига най-високия си разцвет в края на XIII — първата половина на XIV век. Именно там е издигната Съборната джамия, Северният и Източен мавзолеи.