Печат

Създадоха лазер за борба с астероиди

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Учени от Самарския национален изследователски университет „Корольов” съвместно с колеги от филиала на Института по физика „Лебедев” към РАН (ФИАН) и учени от университета „Емори” (Emory University, САЩ) създадоха лазерна установка нов тип, на основата на която в бъдеще ще може да се създаде лазер за защита на Земята от астероиди.

На основата на подобни лазерни установки в бъдеще е възможно създаването на глобални системи за противоастероидна защита, както и компактни и мощни източници на кохерентно излъчване за употреба в промишлеността”, гласи съобщението на Самарския университет. От там допълниха, че лазерът е базиран на концепция, предложена от професора по химия от университета „Емори” Майкъл Хевен.

В установката за напомпване се използва излъчване на диодни лазери, а в изпускателна камера инертните газове се превръщат в метастабилно възбудено състояние в плазма, създадена от електрически разряд при налягане, подобно на атмосферното. В подобна газова среда се формира много по-мощен и качествен лъчев поток, отколкото от полупроводниковите лазери.

Предложеното съчетание от технологии позволява да се създаде компактен лазер, който е способен да излъчва непрекъснато лъчение с мощност до няколко мегавата. Освен това активната среда на такъв лазер съдържа само инертни газове, което съществено опростява техническата реализация и позволява да се създаде химически инертен вариант на лазерната установка — за разлика от лазерите на пари на алкални метали”, обясни Хевен, цитиран от РИА „Новости”.

Както разказа водещият научен сътрудник от лабораторията „Физика и химия на горенето” на Самарския университет Павел Михеев, установката ще бъде ползвана от учените за търсене на оптимален способ за получаване на метастабилни атоми на инертни газове и ефективни режими за лазерна генерация.

Сега, когато сме създали собствена установка, ще изучаваме експериментално физическите принципи на построение на такава система — как се провежда оптическо напомпване, как мощността на разряда влияе на концентрацията на метастабилните атоми на аргона, как зависи концентрацията на метастабилните атоми на инертните газове от налягането на сместа”, отбеляза той.

По думите на Михеев благодарение на това, че излъчването на лазерите от такъв тип почти не се поглъща от атмосферата, те могат да се използват за връзки на далечни разстояния или за пренос на енергия.

Междувременно завеждащият катедрата по физика и еволюция на звездите към Института по астрономия на РАН Дмитрий Вибе заяви, че приближаващият се към Земята гигантски астероид ще долети до планетата на „колосално голямо разстояние”.

Всеки астероид оказва въздействие на Земята само в един случай — когато пада на нея. Но при полет на такова разстояние няма да има никакво въздействие”, поясни ученият.

Според Вибе обаче, това събитие е обикновено, както и размерите на небесното тяло, оценявани на 190 – 430 м.

През февруари 2018 година група учени от МФТИ, Института по космически изследвания на РАН и два института на държавната корпорация „Росатом” изчислиха с помощта на лазерно моделиране как може с помощта на ядрени взривове да се унищожават опасните за Земята астероиди.