Печат

Изобретиха изкуствено месо

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

По рафтовете на магазините в Русия до 2023 година може да се появи изкуствено създадено месо. Предполага се, че то ще струва около 800 рубли (12,50 щатски долара) за килограм. Това разказаха за „Российская газета” от Очаковския комбинат за хранителни съставки, където успяха да отгледат първите 40 г такова месо.

Основата за получаване на култивирано месо е малко парче мускулна тъкан на теле на 2 – 3 дни, получено с местна упойка. Клетките се поставят в хранителна среда, за да поддържат растежа и деленето си.

Към днешна дата цената на такова култивирано месо в световен план остава достатъчно висока за купувачите на дребно и е около 90 щатски долара за килограм, а производството му може да струва милиони рубли. Но експертите на компанията прогнозират, че с развитието на технологиите цената ще падне в пъти.

Ако се намали стойността на средата, в която месото „расте”, себестойноста й ще бъде само 300 рубли (4,60 щатски долара) за 1 л, в сравнение с 1,5 – 3 млн. рубли (23 400 – 46 900 щатски долара), което в момента е цената на производството в Швейцария месо. Освен това растежът на клетките няма да бъде по-нисък.

По този начин цената на самото месо ще започне да пада. Не е изключено след няколко години то да се конкурира с традиционните изрезки в магазините.

Производството на лабораторно месо има най-значимото етично значение за съвременното общество, тъй като можем да откажем да колим живи същества, за да получим месна храна”, каза проф. Николай Шимановски, руски молекулярен фармаколог и член-кореспондент на Руската академия на науките.