Печат

В руския Далечен изток се крият милион нови лекарствени съединения

Автор „Русия днес“. Публикувана в НЕзнайко

Изследователите са уверени, че Русия може да заеме първо място в света по добив на лекарствени съединения от морски безгръбначни.

Според научния обзор, в организмите на безгръбначните обитатели на моретата в Далечния изток могат да се намират от 100 000 до 1 млн. нови лекарствени съединения, съобщи ТАСС. При това от шест до 60 000 от тях вероятно имат противоракова активност. Такова изследване публикува научното списание Marine Drugs.

Учените направиха прогнозата си, следвайки данните от редица вече известни видове безгръбначни, намерени в северозападните части на Тихия океан. Според данните, във водите на Японско, Охотско и Берингово море може да живеят от няколко десетки хиляди до 2 млн. нови вида безгръбначни, чиито лекарствени свойства тепърва предстои да бъдат открити и изследвани.

По наша оценка само в руския Далечен изток могат да се намерят от 100 000 до милион нови лекарствени съединения. От 6 до 60 хил. от тях ще имат противоракова активност на доклинично ниво и от 150 до 1500 ще стигнат до клинични изпитания. Болшинството от тях ще са нови, а не подобни на вече откритите преди съединения”, коментира един от авторите на изследването, сътрудник в ДФУ и професор от Женевския университет Владимир Катанаев.

Той поясни, че посочените цифри са огромни по стандартите на световната фармацевтична индустрия. Изследователите са уверени, че Русия може да заеме първо място в света по добив на лекарствени съединения от морски безгръбначни — много от тях имат мощен противотуморен потенциал. В страната, смятат те, може да се създаде пазар на нови лекарства срещу рака. 

Същевременно изследователите предупреждават, че е важно да се съхранява морското биоразнообразие, тъй като цялата потенциална икономическа изгода от новите биологично активни съединения може да бъде загубена от общите негативни тенденции. Учените сметнаха, че всеки ден на Земята изчезват по 150 вида живи организми.